Blogga

Vem Haktar?

Vem Häktar?

En person får anhållas i avvaktan på att domstol ska pröva en fråga om häktning. En person får också anhållas om det är av stor vikt för utredningen. Ett beslut om att anhålla någon fattas av åklagare. Senast klockan 12 tredje dagen efter ett beslut om anhållande måste åklagaren göra häktningsframställan till domstol.

Vad händer när man blir anhållen?

Reglerna är noggranna för hur länge en person får vara anhållen. Du får vara inlåst som anhållen i högst tre dagar. Klockan tolv på tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller om du ska komma till domstolen. Sedan bestämmer domstolen om du ska släppas, eller om du ska bli häktad.

Vad händer när polisen griper någon?

Lagen säger att om det finns skäl att anhålla någon, får en polisman i brådskande fall gripa personen även utan anhållningsbeslut. Har någon gripits, ska han eller hon så snart som möjligt förhöras av polisman eller åklagare. Åklagaren ska snarast efter förhöret besluta om den misstänkte ska anhållas eller inte.

Kan man slippa rättegång?

Du kan inte slippa åtal genom att erkänna ditt brott för polis. Det är åklagaren och inte polis som beslutar om åtal ska väckas (45 kap. 1 § RB). Åklagaren har i princip en skyldighet att väcka åtal mot dig om åklagaren tycker att det finns tillräckliga bevis för att du har begått brott.

Vad betyder ett gripande?

Gripande innebär att en person som är misstänkt för brott omedelbart tas om hand, vilket görs av polisen. Det får ske när polisen inte kan eller hinner vänta på att åklagaren ska fatta beslut om anhållande.

Vad säger svenska polisen när de griper någon?

RAMSA VID GRIPANDE KAN SNART BLI VERKLIGHET ÄVEN I EUROPA Hon föreslog i veckan att man tar fram en europeisk standardvariant på den ramsa som poliser i USA läser för gripna: ”You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you in a court of law.

Kan man ta tillbaka ett erkännande?

Du kan när du vill dra tillbaka ditt erkännande. Om du har blivit dömd för narkotikabrott, kan du överklaga den fällande domen om överklagandetiden inte har löpt ut. Om du under processen har erkänt en viss omständighet som du sedan drar tillbaka, kan din trovärdighet dock ifrågasättas.

Varför häktas man?

Häktning. Om det finns en risk att en person försvårar brottsutredningen kan åklagaren begära att denne häktas. Det kan bland annat handla om att personen riskerar att avvika eller undanröjer bevis. Ett krav är dock att han eller hon är på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse.

Share this post