Frågor

Hur bokfora upplupna lonekostnader?

Hur bokföra upplupna lönekostnader?

En upplupen lönekostnad om 100 000 SEK har bokförts på konto 2911, upplupna arbetsgivaravgifter om 31 420 SEK har bokförts på konto 2941, upplupna semesterlöner om 12 000 SEK har bokförts på konto 2920 och upplupna arbetsgivaravgifter på semesterskulder om 3 770 SEK har bokförts på konto 2941.

Är lön en kostnad?

Lön. Den mest självklara kostnaden som är förknippad med en anställd är lönen. Lönen varierar beroende på yrke, bransch och efterfrågan, men också beroende på hur mycket erfarenhet och kunskap de anställda har. Som anställd kan man ha månadslön eller lön per timme (timlön).

När ska lön bokföras?

Månaden efter löneutbetalningen lämnar du in arbetsgivardeklaration till Skatteverket och betalar arbetsgivaravgift och skatt till Skatteverket. Betalningen till Skatteverket ska självklart också bokföras.

Hur räknar man ut upplupna semesterlöner?

Beräkna skulden så här

  1. Du har en anställd med en månadslön på 25 000 kronor. Arbetsgivaravgiften är 31,42 %.
  2. Semesterlöneskulden till den anställde blir i det här fallet 6 287,50 kronor och skulden för arbetsgivaravgiften blir 1 975,50 kronor.
  3. Värdet för 25 intjänade semesterdagar blir: 1 257,50 x 25 = 31 437,50 kronor.

Hur redovisas bonuslön?

Kostnader för bonuslön till kollektivanställda arbetare klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 70. Kostnader för bonuslön till företagsledare, tjänstemän och anställda styrelsemedlemmar klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 72.

Hur mycket betalar arbetsgivaren utöver lön?

Arbetsgivaravgift betalas från arbetsgivaren till staten och beräknas till 31,42% av den totala lönesumman. I vissa fall är arbetsgivaravgiften lägre, t. ex. för enmansföretag som anställer sin första medarbetare.

Vad betalar arbetsgivaren utöver lön?

Den totala arbetsgivaravgiften är 31,42 % av din anställdas bruttolön. När du är registrerad som arbetsgivare får du automatiskt de arbetsgivardeklarationer och den information du behöver för att redovisa ersättningar och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt.

Hur behandlas en löneutbetalning i bokföringen?

När du betalar ut lön till en anställd, betalar du även sociala avgifter och skatt på den lön du betalat ut….Bokför löner till dina anställda

  1. Lönekostnaden (bruttolönen) bokförs på till exempel konto 7210 Lön tjänstemän.
  2. Skatten bokför som en skuld på konto 2710 Personalens källskatt.

Share this post