Frågor

Vem uppfann konstgjorda diamanter?

Vem uppfann konstgjorda diamanter?

Under 1930-talet började Baltzar von Platen sina försök med att göra konstgjorda diamanter. Idén gick ut på att pressa ihop kol under högt tryck och hög temperatur. Han lyckades dock aldrig helt och hållet. Arbetet övertogs senare av Erik Lundblad, en av hans assistenter, och företaget ASEA.

Hur formas diamant?

För att skapa diamanten utsätter man grafit (som skapas från rent kol) för instensiv värme och tryck. Små metallbitar i HPHT-maskinen används för att trycka ihop grafiten samtidigts som den utsätts för intensiva elstötar. Processen tar endast ett par dagar och slutresultatet är en diamant.

Hur skapas konstgjorda diamanter?

En syntetisk diamant har alltså framställts på konstgjord väg i laboratorium, till skillnad från en naturlig diamant som under miljontals år har skapats av just naturen. Vad som försvårar skillnaden mellan en syntetisk och en naturlig diamant är att de har en kemisk sammansättning som är identisk – till olika priser.

När smälter en diamant?

Till skillnad från andra ädelstenar är den dock inte eldfast, och vid 700 °C börjar den angripas av syret i luften och omvandlas till koldioxid. Därför kan diamanter försvinna spårlöst efter bränder. Diamant är god värmeledare och elektriskt isolerande.

Hur många diamanter finns det?

Enligt nya forskarrön gömmer jordens inre ofattbara mängder bling. 10 000 000 000 000 000 ton. Så mycket diamant kan ligga begravt i jorden, enligt forskare vid bland annat Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Men någon ny diamantfeber är inte att vänta.

Vad står rosenkvarts för?

Rosenkvarts initierar kärleken till oss själva. Den ger lugn och känslomässig förtröstan. Rosenkvartsen stimulerar kontakten med vårt inre barn, stödjer oskuldsfullhet, sårbarhet och tillit. Den förbinder den andliga dimensionen med kärleken och ger oss kärlek utan villkor och krav.

Share this post