Populära

Kan skadestand kombineras med andra pafoljder enligt koplagen?

Kan skadestånd kombineras med andra påföljder enligt köplagen?

Påföljderna. 30 § Är varan felaktig och beror det inte på köparen eller något förhållande på hans sida, får köparen enligt 31–40 §§ kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag eller häva köpet samt dessutom kräva skadestånd. Han får även hålla inne betalningen enligt 42 §.

Vad menas med indirekt skada?

Har en avtalspart begått ett avtalsbrott och orsakat den andra parten skador, ska den avtalsbrytande parten i regel betala ersättning för indirekta och direkta förluster. Med indirekta förluster menas att en part inte ska förlora något i förhållande till om avtalet genomförts som det ursprungligen var tänkt.

Vad gäller för skadestånd?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Vad är skillnaden mellan direkt skada och indirekt skada?

Med begreppet ”direkt skada” avses en förlust som ”till sin förekomst och omfattning är en normal och beräknelig följd av det skadeståndsgrundande avtalsbrottet. En direkt skada är en omedelbar följd av en fara.

Vilken funktion fyller 36 i avtal?

36 § är en tvingande bestämmelse och omfattar både standardvillkor och individuellt avtalade villkor och gäller inte bara avtal mellan näringsidkare utan även avtal mellan privatpersoner, mellan offentliga myndigheter och enskilda med flera.

Vad är oskäligt en analys av 36 avtalslagen?

Bestämmelsen stadgar att: Avtalsvillkor får jämkas eller lämnas utan avseende, om villkoret är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt.

Share this post