Blogga

Ar dystoni farligt?

Är dystoni farligt?

Många patienter kämpar med de problem det innebär att ha en kronisk sjukdom. Ökad trötthet, reducerad energi, ångest, depression och generellt reducerad livskvalitet. Starka kroniska smärtor, spasmer och vridningar kan hindra patientens naturliga rörelsemönster och begränsa dennes aktivitetsförmåga.

Varför får man dystoni?

Orsaken är okänd, kan finnas i familjen, kan vara ärftlig. Varje rörelse består av ett noggrant samspel av sammandragningar i många olika muskler i en förutbestämd följd. Dom upprepade ofrivilliga rörelserna orsakas av en funktionsstörning. I en specifik del i hjärnan, de basala ganglierna.

Hur vet man om man har dystoni?

Patienter med dystoni upplever ofrivilliga muskelkramper eller kontraktioner (muskelsammandragningar). Det leder till vridande eller ryckande rörelser och ovanliga kroppsställningar. Dystoni kan påverka nästan alla delar av kroppen. Vanligtvis är det bara en del av kroppen som är påverkad.

Vad betyder Myotoni?

Myotonia står för muskelstelhet och congenita står för medfödd. Sjukdomen innebär att musklerna slappnar av långsammare än normalt och blir stela när de ansträngs efter vila.

Vad kan man göra åt tremor?

Läkemedelsbehandling av tremor är symtomatisk. ET kan i primärvården behandlas med betablockare (propranolol) om patienten inte lider av astma. Ibland kan det räcka med 20 mg propranolol att ta vid behov i speciella situationer. Vid kontinuerlig behandling behövs oftast 80-120 mg per dygn (tablett 40 mg, 1 x 2-3).

Hur vet man att man har fått parkinson?

Skakningar är ofta debutsymtomet, men det symtom som ger mest besvär är rörelsefattigdom. Att rörelser blir svåra att sätta igång och allt mindre. I tidiga stadier av sjukdomen yttrar sig detta som dålig rörelseförmåga i armarna, nedsatt skrivförmåga, utslätad mimik och svaghet i rösten.

Hur många har cervikal dystoni?

Drygt 600 patienter i Sverige lider av muskelsjukdomen cervikal dystoni. Sjukdomen går inte att bota, men symtomen kan lindras. Mest effektivt är att ge botulinumtoxin som patienten får med spruta. Dessa injektioner ger en delvis förlamning av nerven till den överaktiva muskulaturen och besvären upphör.

Vad betyder ordet myopati?

Sjukdom/tillstånd Myofibrillära myopatier (myo=muskel, pati=sjukdom) är en grupp ärftliga muskelsjukdomar som innebär att muskelfibrerna fungerar sämre och långsamt bryts ner, vilket leder till fortskridande muskelsvaghet. Sjukdomarna kan även påverka hjärtmuskeln och ge hjärtrytmrubbningar och nedsatt pumpförmåga.

Dystoni är ett neurologiskt sjukdomstillstånd i vilket upprepade muskelkontraktioner orsakar vridningar, repetitiva rörelser och abnorma positioner. Hemifacialisspasm är en sjukdom i nervus facialis, nästan alltid ensidig. Orsaken anses vara kompression av facialisnerven av blodkärl intrakraniellt nära hjärnstammen.

Vad är Blefarospasm?

Sjukdom/tillstånd Vid benign essentiell blefarospasm innebär det ofrivilliga knipningar i ögonlocksmuskulaturen och ibland i ansiktsmuskulaturen som styr mimiken. De första symtomen brukar vara att ögonen blir irriterade och känsliga för vind och kyla vilket gör att blinkningsfrekvensen ökar.

Varför är jag Darrhänt?

Darrningar kallas tremor i den medicinska litteraturen. I kroppen finns muskler som hela tiden försöker hålla kroppen lagom spänd i varje ögonblick. När nerverna inte riktigt kan hålla rätt spänning så uppkommer darrningard. Att det hela kommer i olag beror på små skador i vissa delar av hjärnan.

Share this post