Frågor

Vad ar didaktiska triangeln?

Vad är didaktiska triangeln?

Den didaktiska triangeln är en modell som illustrerar undervisningens komplexitet och visar på de komponenter som samspelar. De tre komponenterna är innehåll – lärare – barn/elev. Man behöver ta hänsyn till alla komponenter eller relationer för att förstå dem fullt ut (Andersson, Gullberg & Lagrell (2020).

Vilken människosyn är grundläggande för omvårdnadsarbete?

Omvårdnadens värden är kopplade till grunden för människans existens som berör respekt för människors sårbarhet, värdighet och integritet vilket kan bidra till ett lindrat lidande. Värdegrunden förmedlas medvetet och omedvetet i kommunikation och handling vid varje patientmöte i den dagliga verksamheten.

Vilka är de didaktiska frågorna och varför ska de ställas?

De klassiska frågorna inom didaktiken är vad, hur och varför. Till vad-frågan hör vad vi ska undervisa om, alltså innehållet i undervisningen och målet med undervisningen. Varför-frågan syftar på resonemang om varför vi ska välja just detta innehåll och hur elever kan motiveras att lära sig det.

Vem kom på den didaktiska triangeln?

Om den didaktiska triangelns skriver skolverket så här: Ett annat sätt att förklara undervisning och lärande är att utgå från den didaktiska triangeln. Den har en lång historia och det är inte klart vem som först utformade den.

Vad är didaktiska strategier?

– Att göra barn uppmärksamma på det som du vill att de ska urskilja och uppmärk- samma, genom att sätta ord på det. – Att lyssna in och ta tillvara på barnens erfarenheter och göra andra barn uppmärk- samma på att de kan bidra till varandras lärande.

Vad innebär människosyn inom vård och omsorg?

Ett gott bemötande skapar möjligheter hos en annan människa, och ett dåligt bemötande begränsar henne. Det gavs det exempel på vid en konferens där bland annat personal från vården deltog.

Vad är skillnaden mellan didaktik och metodik?

Metodik ersattes med didaktik, det vill säga undervisning och lärande på vetenskaplig grund. Beslutet att återinföra metodiken syns som ett tecken på att det inte blivit så bra efter de senaste lärarutbildningsreformerna. Det ser också ut som ett olycksfall i arbetet. Metodik valdes istället för didaktik.

Share this post