Ny

Vad ar en Ansvarsskada?

Vad är en Ansvarsskada?

Om en person orsakar en annan person skada genom vårdslöshet kan den som orsakat skadan bli skadeståndsskyldig. I försäkringsvärlden kallas detta för ansvarsskador. Blir du skadeståndsskyldig är det ditt försäkringsbolag som kommer att utreda och eventuellt ersätta skadeståndet.

När blir man skadeståndsskyldig?

Om du orsakar någon en skada så kan du bli skadeståndsskyldig mot den personen. Tanken med skadestånd är att den som drabbats ska bli försatt i samma ekonomiska situation som före skadan. I försäkringssammanhang är det främst person- och sakskador som du kan bli ansvarig för och därmed skadeståndsskyldig.

Vad är en skadehändelse?

Därtill är skadehändelse troligtvis ett bredare begrepp än skada/förlust, eller för den delen än ersättningskrav5 . Det förekommer uppfattningar om att med skadehändelse avses den tidpunkt när skada faktiskt uppstår till skillnad från den tidpunkt när den orsakas.

Vad krävs för skadeståndsansvar?

Som huvudregel krävs att en person har agerat uppsåtligen eller vårdslöst (på juridiska: culpöst) för att denne ska bli skadeståndsskyldig. Det innebär att det ska finnas någon form av skuld för att en person ska kunna bli ersättningsskyldig. Vid rena olyckshändelser brukar därför inte skadestånd utgå.

Vad betyder ersättningsskyldig?

Lagen beskriver med andra ord att om hyresgästen eller en annan person i hushållet, exempelvis en sambo eller gäster, agerat med vårdslöshet eller genom försummelse så blir hyresgästen ersättningsskyldig för dessa skador.

Vad gäller vid betalning av skadestånd?

Har du blivit dömd att betala ett skadestånd i ett brottmål, är du skyldig att göra det omgående. Du får ingen ”räkning” eller inbetalningskort, utan måste själv ta reda på hur och till vem du ska betala. Brottsoffer erbjuds hjälp av Kronofogden med att driva in skadestånd.

Share this post