Frågor

Nar kan ett atal laggas ned?

När kan ett åtal läggas ned?

Den sammantagna bevisningen måste vara tillräcklig för att bevisa den misstänktes skuld. Räcker inte bevisen, så går det inte att åtala. Då ska förundersökningen läggas ner.

Hur länge sparas en nedlagd förundersökning?

Om förundersökningen leder till fällande dom får uppgifterna sparas till dess att uppgifterna om brottet gallras ur belastningsregistret, men vid nedlagd förundersökning samt vid nedlagt eller ogillat åtal ska uppgifterna omedelbart förstöras.

Vilka brott faller under allmänt åtal?

Enligt 20 kap. 3 § rättegångsbalken (RB) hör alla brott under allmänt åtal såvida inte annat framgår i lagtext. Exempelvis så hör inte de flesta ärekränkningsbrotten i 5 kap BrB (se 5 kap.

Vad innebär åtal väcks inte?

Inget åtal Om det inte finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts kan åtal inte väckas. Det kan till exempel bero på att den misstänkta förnekar brott och att det inte finns något vittne eller någon teknisk bevisning som bevisar att den misstänkta personen begått brottet.

Kan man lägga ner en rättegång?

Om det kommer fram nya uppgifter under rättegången som förändrar ärendet, kan åklagaren behöva göra en ny bedömning i åtalsfrågan. I undantagsfall kan åtalet läggas ner under pågående rättegång. Åklagaren har en mycket aktiv roll i domstolen.

Hur länge finns förundersökning kvar?

Förenklat sätt är svaret på din fråga att det är Polismyndigheten, som upprättar förundersökningsprotokollet, som har en egen arkiveringshandlingsplan. Det finns därmed inget exakt svar på hur länge ett förundersökningsprotokoll sparas eller hålls tillgängligt, utan det vårdas av myndigheten internt.

Kan man överklaga en nedlagd förundersökning?

Är man missnöjd med en polis eller åklagares beslut att lägga ned en förundersökning kan man begära så kallad överprövning av beslutet. En begäran om överprövning skickas till den lokala polismyndigheten eller åklagarkammaren där beslutet fattades.

Kan en rättegång läggas ner?

I vissa fall kan åtal dock ”återkallas” eller läggas ned om det finns grund att anta att tillräckliga skäl inte föreligger för den misstänktes skuld (20 kap. 9 § RB).

Share this post