Blogga

Kan arbetsgivaren ta bort semesterdagar?

Kan arbetsgivaren ta bort semesterdagar?

Arbetsgivaren kan aldrig kräva att du tar ut all din semester. Du har alltid rätt att spara fem semesterdagar. En arbetsgivare kan inte heller kräva att du som anställd ska ta ut obetald semester. Arbetsgivaren måste alltid kunna erbjuda arbete inom företagets verksamhet.

Vad händer med semesterdagar när man går ner i tid?

Semesterlagens 25 dagar gäller även vid deltid Arbetar du deltid, till exempel 80 procent, men fördelat över 5 dagar per vecka, så påverkas inte antalet semesterdagar som du har rätt till (vanligen 25 dagar).

Kan chefen säga nej till semester?

Om det inte finns ett kollektivavtal på din arbetsplats som ger arbetstagare medbestämmanderätt i frågan om ledighetens förläggning, gäller att arbetsgivaren har rätt att neka NÄR du ska ta ut dina semesterdagar.

Kan arbetsgivaren tvinga medarbetaren att avbryta sin semester?

– Ja, arbetsgivaren har rätt att beordra medarbetaren att avbryta sin semester. Dock måste det finnas synnerliga skäl för att bli inkallad från sin semester.

Vad är intjänade semesterdagar?

Intjänad semester För de semesterdagar som tjänats in har man rätt till semesterlön. Antalet betalda semesterdagar beror dels på hur många dagar medarbetaren har rätt till enligt lag, kollektivavtal eller anställningsavtal. Dels på hur många dagar hen har tjänat in under tolv månader innan semesteråret börjar.

Hur räknar jag ut Semesterkvot?

Kvoten styrs av antal arbetstillfällen i schemaperioden. Det är olika kvoter för semester och övrig frånvaro (föräldraledig, vård av barn, tjänstledig, studieledig). T ex för semester. Jag arbetar 19 arbetstillfällen på en 4 veckorsperiod, 20 dgr (4 veckor) delat med 19 arbetstillfällen = 1,05 i semesterkvot.

Hur räknas semesterdagar vid Deltidssjukskrivning?

När en anställd är deltidssjukskriven och tar ut semester går det alltid åt en (1) hel semesterdag oavsett hur många timmar den anställde skulle arbetat. Är en anställd sjukskriven på till exempel 50 %, och därmed arbetar halva dagar, går det åt en hel semesterdag för varje arbetsdag som den anställde tar semester.

Share this post