Ny

Maste man ha en maklare?

Måste man ha en mäklare?

Om du redan har en köpare till din bostad kan det vara enklare att sälja utan mäklare. Du kan hoppa över de flesta steg som att skriva en bostadsannons och ha budgivning. Däremot rekommenderas det att du genomför en besiktning och även skriver ett köpeavtal.

Hur mycket får man dra av på mäklararvode?

Mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Hur du deklarerar mäklararvodet beror på om du sålde med vinst eller förlust. Vid vinst får du dra av mäklararvodet från det du skattar, och vid förlust får du istället tillbaka mer på skatten – spara dina kvitton och fakturor från försäljningen.

Kan man bryta ett avtal med mäklare?

Både säljaren och mäklaren kan avsluta ett förmedlingsuppdrag genom att säga upp uppdragsavtalet. Det brukar stå i uppdragsavtalet hur och när avtalet kan sägas upp. Om det är säljaren som säger upp avtalet ska mäklaren ge en skriftlig bekräftelse på att avtalet har sagts upp.

Är det svårt att få jobb som mäklare?

Efter att man är klar med att utbilda sig till mäklare privat är det sällan svårt att få jobb. Däremot behöver man vara en relativt tävlingsinriktad person och ha förmågan att “knyta säcken” och få objektet till försäljning. Man bör kunna tala för sin sak och vara social och utåtriktad.

Kan man köpa hus utan mäklare?

Att köpa bostad utan mäklare innebär att det inte finns en mäklare som agerar mellanhand. Detta görs ofta om säljaren vill slippa betala ett mäklararvode. Att köpa en bostad utan mäklare innebär att du måste ta större eget ansvar vid köpet.

Är mäklare värt det?

Mäklararvodet, även kallat provisionen är den kostnad som mäklaren tar för att sälja din bostad. Det handlar normalt sett om en kostnad på runt 35.000 kr och uppåt. Oavsett om du skall sälja en bostadsrätt eller en villa så bör du anlita en mäklare om din bostad är värd mer är 600.000 kr.

Share this post