Frågor

Vad innebar reparativ rattvisa?

Vad innebär reparativ rättvisa?

Reparativ rättvisa är ett samlingsnamnet som innefattar alternativa tillvägagångs- sätt som riktar in sig på att reparera den skada som sker vid ett övergrepp. Tillvägagångssätten ska också ha en preventiv verkan mot framtida övergrepp.

Vad betyder reparativ?

Reparativ rättvisa är ett begrepp inom kriminologin och är ett alternativt sätt att behandla konsekvenserna av ett brott och hur man reparerar skadan vid ett övergrepp.

Vad är rättvis rättskipning?

Det betyder att den skyldige skall dömas, att den oskyldige skall frias, att statsförvaltningen skall kunna tvingas av domstol att göra det rätta, och att allt detta skall gå rimligt snabbt. Försenad rättvisa är förnekad rättvisa. Det betyder också att lagen skall följas.

Vad betyder Retributiv?

Retributiv rättvisa handlar om att brott förtjänar att straffas eftersom det finns en rättvisa i att få sona sitt brott. Men denna form av rättvisa är inte jämgod med hämnd.

Vad innebär vedergällning när det gäller straff?

2008:426). Inom straffrätten återfinns proportionalitetsprincipen som just innebär att ett straff ska stå i proportion till brottet. Gemensamt för vedergällning och proportionalitet är alltså att straffet ska bestämmas utifrån brottets svårhet eller, som titeln till SOU 2008:85 antyder, utifrån brottets allvar.

Vad menas med straffvärde?

Straffvärde kan beskrivas som hur allvarligt ett brott är jämfört med andra brott. Då ser en till straffskalan, vilket innebär att straffet för det enskilda brottet bestäms inom straffskalan för brottet och med hänsyn till bland annat den skada som brottet medfört.

Vad är Vedergällningsprincipen?

Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vad är påföljdssystemet?

Det straffrättsliga påföljdssystemet bygger på att brott leder till straff. Allmänna strafftyper är ordningsbot, böter, villkorliga eller ovillkorliga fängelsestraff, samhällstjänst och övervakningsstraff. Ungdomsstraff är en särskild påföljd för brott som begåtts av en person som är under 18 år.

Hur bestämmer man straffvärde?

När förutsättningarna för ett visst brott är uppfyllda är tumregeln att straffvärdet ligger runt minimum i straffskalan, om det inte finns något särskilt argument för att gå högre upp i skalan. Den skada, kränkning eller fara som brottet inneburit kan göra att straffvärdet höjs.

Hur räknar man ut straffvärde?

Både straffvärdet och straffmätningsvärdet består av ett antal böter eller en viss tid i fängelse, exvis ”150 dagsböter” eller ”2 år och sex månaders fängelse”. Antalet böter är mellan 30 och 150. Skulle straffvärdet eller straffmätningsvärdet anses högre än 150 dagsböter övergår man till att räkna fängelsetid.

Hur fungerar ungdomstjänst?

Ungdomstjänst är ett alternativ till böter och fängelsestraff. De som är mellan 15 och 21 år gamla kan dömas av domstolen till ungdomstjänst. Ungdomstjänst innebär att den unge ska arbeta utan lön och delta i samtal om kriminalitet. Arbetet ska genomföras på kvällar och helger och sker oftast hos olika föreningar.

Vad syftar medling till?

Medling vid brott innebär att gärningspersonen och brottsoffret träffas tillsammans med en opartisk medlare för att tala om brottshändelsen och konsekvenserna av denna. Sedan 2008 är alla svenska kommuner skyldiga att erbjuda medling till lagöverträdare under 21 år.

Share this post