Rekommendationer

Kan man citera en dikt?

Kan man citera en dikt?

Att citera hela verk är normalt inte tillåtet, men kan vara det. Exempelvis kan en kortare dikt återges i en recension av en författare. Ju mer fristående ett citat är, desto mindre del av verket får citeras.

Vilka regler gäller när man citerar?

Du ska återge varje tecken just som det står i originalet. Däremot finns det inga regler för hur mycket eller hur litet du får citera: ett ord, en mening, ett helt stycke eller flera stycken. Antingen väver du in citatet i din text eller så gör du ett blockcitat. Kom ihåg att ange sidan i verket när du citerar.

Får jag kopiera text ur en bok in i en uppgift om jag anger källa?

De får inte kopieras. Citaträtten gör att det är tillåtet att citera ur ett upphovsrättsskyddat dokument som du hittat på webben (på internet), förutsatt att det sker i enlighet med god sed och endast i den omfattning som motiveras av ändamålet. Källan måste anges noggrant och citatet får inte vara för långt.

Hur hänvisar man till ett citat?

Källhänvisningen placeras i omedelbar anslutning till citatet. Citat ska alltid förses med sidhänvisning om källan har paginering. Tabeller, figurer och bilder som härstammar från en annan källa är citat och ska därför förses med källhänvisning. Samma regler gäller för elektroniskt material.

Får jag kopiera min egen text från en gammal inlämningsuppgift för en ny text?

Om du lämnar in en text som mer eller mindre är identisk med någon annans, så kan detta betraktas som fusk. Om examinationen sker i form av regelrätt grupparbete är ni som arbetat tillsammans gemensamt ansvariga för inlämningsuppgiften eller examensarbetet.

Hur mycket får man kopiera från en bok?

När originalet är en pappersutgåva Lärare och elever får fotokopiera eller skanna exempelvis ur en bok, tidning eller ett häfte enligt 15/15-regeln. Det innebär att du får kopiera 15 procent, högst 15 sidor ur en och samma förlaga per elev och kalenderhalvår.

Vad är skillnaden mellan citat och dikt?

Även om du inte använt dig av hela dikten så tror jag inte att du kan citat dig mot någon citaträtt. Ett citerat stycke räknas förmodligen ändå som att du publicerat hela dikten, eller vad det handlar om ett ett som har verkshöjd och därmed är skyddat genom upphovsrätten.

Vad är ett citat för något?

Att citera innebär att ordagrant återge vad någon har skrivit eller sagt. Citaten bör vara få och väljas med eftertanke. Citat markeras grafiskt.

Share this post