Ny

Hur lange ska man vattna nylagd grasmatta?

Hur länge ska man vattna nylagd gräsmatta?

Har du en nysådd gräsmatta gäller motsatsen, det vill säga vattna ofta och lite. För mycket vatten på en gång gör att fröna flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig. För absolut bästa resultat ska du vattna en nysådd gräsmatta tre till fyra gånger per dag beroende på jordart.

När kan man gå på gräsmattan?

Bästa tiden att så gräs är på våren eller allra helst på hösten när det är varmt ute och samtidigt lite fuktigt i luften. Men det går att så nytt gräs under hela växtsäsongen så länge du är noga med vattningen.

När ska man klippa gräset första gången efter sådd?

Den nysådda gräsmattan kan klippas när den är 4-6 cm hög. Vid första klippningen klipper man bara ett par centimeter, sedan kan man gradvis sätta ner klipphöjden till 3,5 cm. Kortare bör man aldrig klippa gräset – det behöver en viss höjd för att samla näring och växa till.

Hur ofta klippa nysådd gräsmatta?

Avvakta med klippning tills att gräset är 6 cm högt. Klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets längd per gång. Om ogräset vill ta överhand vid ett tidigt skede kan du klippa ner det så det inte täcker gräset. Gödsla gräsmattan igen efter ca 6 veckor med gräsmattegödsel.

Hur länge kan man så gräs på hösten?

För dig som känner att din gräsmatta har fått utstå alltför omild behandling under sommaren kan det vara en bra idé att så gräs på hösten – i augusti eller september – för att hjälpa gräsmattan att återhämta sig.

Kan man vattna gräsmattan i solsken?

Tidigt på morgonen är den bästa tiden att vattna de flesta gräsmattor. Gräset har hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt eftersom solen inte har hunnit värma upp gräsmattan. Men det mest ekonomiska alternativet är att vattna på kvällen.

När kan man börja så gräs på våren?

På våren kan också groningen ta lite längre tid på grund av att jordtemperaturen är för låg. Temperaturen bör vara över 10 grader när du sår gräs. När man ska så gräsmatta är det värt att lägga ner lite extra tid och ansträngning. Underarbetet är oerhört viktigt för att nå ett gott resultat, så börja i god tid.

Hur tidigt kan man så gräs på våren?

Att så gräsmatta gör man bäst under våren eller under tidig höst. Om du anlägger ny gräsmatta under våren är det viktigt att du passar noga med vattningen så att de groende gräsfröna inte torkar bort.

När ska man klippa en nylagd gräsmatta?

Om du nyligen har lagt rullgräs kan första klippningen ske efter ca två veckor. Klipparen ska vara inställd på högsta klipphöjd; maximalt får en tredjedel av stråets längd klippas bort. Gräsklippare med uppsamlare rekommenderas annars måste gräsklippet tas bort från gräsmattan. Annars kan klippet kväva gräsmattan!

Vilken tid får man klippa gräset?

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, säger att villaägare, juridiskt sett, har rätt att klippa gräset när de vill. I princip. – Det ska mycket till för att bli straffsrättsligt åtkommen. Det kan vara ofredande om det sker på ovanligt hänsynslöst sätt, klockan 02 på natten utan ljuddämpare.

Share this post