Blogga

Vad kan man saga istallet for vad gor du?

Vad kan man säga istället för vad gör du?

Ibland har vi alla sagt något som kändes fel så snart det lämnade munnen men jag tror också att det ofta händer att personer säger saker i all välmening utan att inse att det sårar mottagaren….Vad du kan säga istället:

  • Hej, vad gör du?
  • Hej, vad läser du?
  • Hej, är det någon som vill …?

Vilka ord får man inte säga?

Nedan listar vi sex ord som används mindre och mindre i det svenska språket.

  1. Dövstum.
  2. N-ordet.
  3. Rullstolsbunden.
  4. Handikappad.
  5. Zigenare.
  6. Sockersjuka eller diabetes?

Får man säga dövstum?

Begreppet ”dövstum” försvann 1953 ur officiella texter och upplevs kränkande av döva idag. Det korrekta begreppet är döv eller personer med hörselnedsättning.

Vad kan man säga istället för jag tycker?

Synonymer till jag tycker

  • jag anser,
  • min åsikt,
  • i min åsikt,
  • enligt mig,
  • som jag ser det.

Vad kan man mer säga när något är bra?

Synonymer till bra

  • adj. god, fin, finfin, prima, fräsch, cool, schysst, just, läcker, vass, utmärkt, förträfflig, lysande, fantastisk, förstklassig, duktig, strong, skicklig, nyttig, gynnsam, okej, reko, hedervärd, hederlig.
  • adv. på riktigt sätt, väl, gott, fint, prima, förträffligt, fantastiskt.
  • Användarnas bidrag.

Vad kallar man indian?

Som allmän benämning för olika folk eller enskilda personer kan man i stället tala om ursprungsamerikaner eller urfolksamerikaner (jämför det vanliga engelska uttrycket native americans). Även andra former förekommer, som amerikansk urbefolkning, urfolk på den amerikanska kontinenten, infödda amerikaner osv.

Vad ska man kalla en indian?

Istället för ordet indian kan man använda exempelvis urfolk, ursprungsfolk, urbefolkning eller ursprungsamerikan. ”Urfolk och ursprungsamerikan är, tycker vi, bättre benämningar som inte provocerar, som inte är stötande och som inte är förknippat med kolonialism, förtryck och förföljelse,” säger Lotta Ederth.

Får man säga rullstolsburen?

I dag är rullstolsburen den term som rekommenderas, såväl av Språkrådet, som av tidningarnas språkspalter. är att de som själva sitter i rullstol använder ordet rullstolsburen, och att de upplever rullstolsbunden som negativt och missvisande – man är ju inte bunden vid rullstolen; den är ett fortskaffningsmedel.

Hur lär man en döv att prata?

En del döva är duktiga på att avläsa läppar, och några kan till och med prata med rösten. Men det enklaste sättet är att använda sig av text, antingen med papper och penna, eller en mobiltelefon/dator. På så sätt undviker man tokiga missförstånd som lätt kan uppstå!

Vad betyder odödlig?

Odödlighet är ett stadium av oändlig existens där livet aldrig upphör och döden uteblir. Läran om odödligheten kallas atanatologi.

Vad skriver man till någon som man är intresserad av?

Berätta lite om dig själv också. Att växla mellan frågor och att berätta om sig själv brukar funka bäst. Musik, film och fritidsintressen kan också vara bra grejer att prata om. Fråga om han sett någon bra film nyligen eller om han kan tipsa om en bra serie.

Share this post