Ny

Nar ar det Fastingsasong?

När är det Fästingsäsong?

Fästingsäsongen i Sverige brukar räknas från mars till november och är vanligen som mest intensiv från april till mitten av juni. De flesta TBE-fallen insjuknar dock under högsommaren, vilket beror på att det är då människor exponeras som mest för fästingar.

När ska man kolla upp fästingbett?

Kontrollera huden efter ett fästingbett Du som har fått ett fästingbett bör kontrollera huden under några veckor efter bettet. Om det kommer en rodnad i huden efter tidigast en vecka kan det vara ett tecken på borrelia, särskilt om rodnaden växer.

Hur lång tid efter fästingbett kan man få TBE?

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.

Kan man spola ner fästingar?

Smörj inte in fästingen med smör eller andra ämnen, eftersom detta kan få fästingen att ”kräkas” i huden, vilket ökar smittorisken. . Du kan spola ner fästingen i toaletten. Tvätta såret med tvål och varmt vatten och använd desinfektionsmedel.

Kan fästingar leva i sängen?

Fästingar rör sig inte särskilt långt i sin livsmiljö, men fastsittande på ett värddjur (t. ex. hund eller katt) kan de också hamna inomhus.

Hur ser borrelia utslag ut?

Det vanligaste symtomet på borrelia är att du får ett rött utslag större än 5 cm i diameter som ser ut som en ring kring fästingbettet – det kallas Erythema Migrans. Utslaget dyker upp 1 dag till 4 veckor efter att du blivit biten.

Hur vet man om man har fått TBE?

De flesta blir helt återställda, men ungefär var tredje person får långvariga eller kvarstående besvär. Trötthet, minnesstörningar och koncentrationssvårigheter är särskilt vanligt. I ovanliga fall kan TBE orsaka förlamning. TBE brukar ha ett lindrigare förlopp hos barn, men även barn kan få långvariga besvär.

Hur snabbt får man borrelia?

Det händer att borrelia sprider sig till kroppens nervsystem. Det kallas då neuroborrelios och det är vanligare hos barn än hos vuxna. Det brukar dröja två till sex veckor, men kan ta så lång tid som upp till tre månader innan symptom visar sig.

Vad gör man med borttagna fästingar?

Gör så här med fästingen – Ja, att stoppa den i papperskorgen räcker, eller spola ned den. Har den redan sugit blod så är den ju nöjd. Dessutom är den ofta skadad eller död efter att man har tagit bort den, säger hon. Undantaget är om man hittar en vuxen hona, som är stor som en mindre vindruva – och full av ägg.

Share this post