Populära

Vad raknas som byggtjanster?

Vad räknas som byggtjänster?

Med byggtjänster menas: mark- och grundarbeten (t ex rivning av hus, provborrning) bygg- och anläggningsarbeten (t ex uppförande av hus, byggnader och broar, anläggning av motorvägar och vägar)

Vad är en byggverksamhet?

Entreprenadverksamhet (utåtriktad byggverksamhet) Med bygg- eller anläggningsentreprenad menas att du åtar dig byggarbeten på någon annans fastighet, det vill säga åt någon utomstående. Som utomstående räknas även bolag i samma koncern, intresseföretag eller liknande.

När är det Byggmoms?

Man måste tillämpa omvända byggmoms om följande villkor är uppfyllda: Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige. Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.

Vilka tjänster omfattas av Byggmoms?

Tjänster som omfattas av omvänd skattskyldighet

  • mark- och grundarbeten.
  • bygg- och anläggningsarbeten.
  • bygginstallationer.
  • slutbehandling av byggnader.
  • uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner med förare.

Hur vet man om det är omvänd skattskyldighet?

Normalt är det den som säljer varor eller tjänster som tar ut moms vid försäljningen och betalar in den till staten. Vid omvänd skattskyldighet är det i stället köparen som är skyldig att betala moms till staten.

Vilka tjänster omfattas av omvänd skattskyldighet?

Omvänd skattskyldighet ska användas i följande fall Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige. Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.

Vad räknas som en byggarbetsplats?

Vad som sägs i ställningstagandet har företräde framför den information som lämnas här. En byggarbetsplats är en plats där byggverksamhet bedrivs. Byggarbetsplatser kan se mycket olika ut. Ett hyreshusbygge kan vara en byggarbetsplats, liksom där en väg byggs mellan två orter eller där man renoverar ett badrum.

När ska byggarbetsplats anmälas till Skatteverket?

Du som är byggherre ska anmäla varje byggarbetsplats till Skatteverket innan byggverksamheten påbörjas.

När tillämpas omvänd moms?

Vid handel som sker inom EU gäller omvänd moms endast i följande fall; när en vara transporteras mellan två olika länder och om köparen är momspliktig, dvs har ett giltigt VAT-nummer (momsregistreringsnummer). Eller när en vara säljs till en beskattningsbar person i ett annat EU-land.

När ska moms redovisas?

Exempel. Momsdeklarationen för redovisningsperioden januari – mars ska ha kommit in till Skatteverket senast den 12 maj.

Vem omfattas av omvänd byggmoms?

Du ska använda omvänd skattskyldighet om följande två villkor är uppfyllda: Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige. Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.

Vad är det för moms på tjänster?

Det är 25 procent moms på nästan alla varor och tjänster du säljer. Men det finns undantag. När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procent moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

När är det omvänd skattskyldighet?

Share this post