Rekommendationer

Kan hyresvard krava hemforsakring?

Kan hyresvärd kräva hemförsäkring?

En hyresvärd kan dessutom kräva att du har en hemförsäkring för din hyresrätt och banken kan kräva att din bostadsrätt eller villa är försäkrad. För att få ersättning för dina saker vid till exempel en brand eller en vattenskada behöver du en hemförsäkring.

Måste man ha hemförsäkring om man hyr i andra hand?

Det är viktigt att du har en egen hemförsäkring när hyr i andra hand – oavsett om du hyr en bostads- eller hyresrätt. Du omfattas nämligen inte av värdens försäkring eftersom ni inte delar hushåll. Utan hemförsäkring riskerar du åka på dyra kostnader vid eventuell brand- eller vattenskada i huset/lägenheten.

Vad måste ett hyresavtal innehålla?

I hyreskontraktet bör åtminstone följande uppgifter finnas med: Hyresvärd. Hyresgäst/ hyresgäster. Lägenhetens adress. Lägenhetens typ (antal rum, yta m.m.).

Vad täcker hyresvärdens försäkring?

Hyresvärdens fastighetsförsäkring ersätter skador på din lägenhet. Din hemförsäkring ersätter skador på dina saker, exempelvis dina möbler. Den ersätter också merkostnader som kan uppstå på grund av en vattenskada, dessutom ingår ett ansvarsskydd om du skulle bli skadeståndsskyldig.

Hur gör man med hemförsäkring vid andrahandsuthyrning?

Hemförsäkringen täcker stöld och skadegörelse vid inbrott, så länge din uthyrning är godkänd av försäkringsbolaget. Men skulle du råka ut för att din hyresgäst stjäl dina saker eller medvetet saboterar ditt hem blir du utan ersättning, då detta är undantaget i alla hemförsäkringar.

Vad skall ingå i ett hyresavtal?

Ett hyresavtal bör alltid innehålla information om hur lång hyresperioden och uppsägningstiden är, hur hög hyran är och vad som ingår i hyran, exempelvis el eller värme. Tänk på! Hyran ska vara skälig i förhållande till likvärdiga bostäder i området.

Vad täcker hemförsäkring i hyresrätt?

Hemförsäkringen gäller för dig, de du bor med – hemma och på resa. Möbler, kläder och saker som ni äger, hyr eller lånar täcks av hemförsäkringen. Det är inte bara dina saker som är försäkrade, utan även pengar, värdehandlingar och inglasad balkong som räknas som lös egendom omfattas av försäkringen.

Vad kan hända utan hemförsäkring?

Ja, saknar du hemförsäkring riskerar du att förlora allt i till exempel en brand. Du förlorar dina ägodelar utan att få ersättning för dem och har du vållat skadan kan du också bli skadeståndsskyldig och till och med dömd för allmänfarlig vårdslöshet.

Måste alla ha hemförsäkring?

Om ni äger möbler och annat i lägenheten tillsammans kan ni ha en gemensam hemförsäkring. De flesta försäkringsbolag godkänner också att ni delar på hemförsäkringen även om ni inte äger bohaget tillsammans. Ni ska i så fall vara noga med att meddela försäkringsbolaget vilka personer som ingår i försäkringen.

Måste man vara skriven där man har sin hemförsäkring?

För att skaffa en hemförsäkring behöver du inte vara skriven på adressen. Det innebär att du kan fortsätta vara skriven hos dina föräldrar (och till viss del skyddas av deras hemförsäkring) och samtidigt teckna en hemförsäkring för ditt studentboende.

Share this post