Frågor

Varfor var arbetslosheten hog 2010?

Varför var arbetslösheten hög 2010?

Hur många personer som är arbetslösa i Sverige påverkas av det ekonomiska läget både i Sverige och i världen. Den globala finanskrisen under 2008 och 2009 är den händelse som har påverkat arbetslösheten i Sverige mest sedan år 2000. Som mest var arbetslösheten 8,6 procent.

Vem har högst arbetslöshet i Europa?

Värst är arbetslösheten i Grekland och Spanien, som båda har över 15 procents arbetslöshet. Även Italiens arbetslöshet är tvåsiffrig, men därefter kommer Sverige. Totalt ligger arbetslösheten på 7,3 procent i hela unionen och 8,1 procent i eurozonen, enligt TT.

Hur många i Sverige är långtidsarbetslösa?

Antalet arbetslösa fortsätter att minska samtidigt som långtidsarbetslösheten är fortsatt hög. I slutet av augusti var drygt 188 000 personer långtidsarbetslösa. Mer än hälften av dem har varit utan arbete i mer än två år.

Vilka olika orsaker kan man finna till varför vi har arbetslöshet?

Man kan urskilja tre huvudförklaringar till arbetslöshet: att lönerna är för höga, att efterfrågan är för liten och att marknaden är för trög för att kunna föra ihop utbud och efterfrågan. Förklaringen som fokuserar på lönenivåerna kallas ofta den klassiska förklaringen.

Vad menas med Friktionsarbetslöshet och strukturell arbetslöshet?

Det kan till exempel bero på att det inte finns någon produktion och efterfrågan inom det område som den arbetslöse har kunskaper i. Strukturell arbetslöshet är en del av den totala arbetslösheten. Den kortvariga arbetslösheten brukar kallas friktionsarbetslöshet.

Vilket land har störst arbetslöshet?

Störst ökning uppmättes dock i USA, där arbetslösheten steg med drygt 10 procentenheter från mars till april under 2020. I antal motsvarade det en ökning med nära två miljoner personer och ledde till att USA, som tidigare placerat sig en bra bit under EU-snittet, hamnade tredje högst i jämförelsen.

Vilken arbetslöshet har ökat mest i Sverige?

Arbetslösheten bland både kvinnor och män uppgick till 8,3 procent, en ökning för kvinnor på 1,4 och män 1,6 procentenheter. Antalet arbetslösa inrikes födda ökade med 32 000 till 218 000 personer. Bland utrikes födda uppgick antalet arbetslösa till 241 000, vilket var en ökning med 54 000 personer.

Share this post