Rekommendationer

Kan man vara sjukskriven och jobba pa annat jobb?

Kan man vara sjukskriven och jobba på annat jobb?

Kan jag få sjukpenning och söka nytt jobb samtidigt? Om du redan i början av din sjukskrivning vet att du inte kommer att kunna gå tillbaka till ditt arbete, men tror att du kan arbeta någon annanstans trots din sjukdom, kan du ha möjlighet att söka arbete samtidigt som du är sjukskriven.

Måste jag arbeta trots att jag är sjukskriven?

Om din arbetsgivare bedömer att du kan klara av ett annat arbete eller andra arbetsuppgifter trots din sjukdom, kan arbetsgivaren neka dig sjuklön. Om du och din arbetsgivare inte är överens, kan du ansöka om sjuklönegaranti från Försäkringskassan istället. Vi gör en bedömning av din arbetsförmåga.

Hur meddela sjukskrivning?

Medarbetaren sjukanmäler sig till dig som är arbetsgivare. Du bedömer sedan medarbetarens rätt till sjuklön. Det gör du genom att bedöma om medarbetarens sjukdom gör att hen inte kan arbeta. Från sjuklönen ska du göra ett karensavdrag som ska motsvara 20 procent av sjuklönen för en genomsnittlig vecka.

Vad kan man göra hemma när man är sjuk?

Vabbdag = mysdag

  • Bygg en koja inomhus. Använd filtar, lakan eller vad du har hemma för att bygga upp en koja under bord och stolar.
  • Spela spel.
  • Elefejon, igelkorrar och mundar.
  • Ordna en skattjakt.
  • Ge er ut.
  • Ha en förberedd vab-låda.
  • Läs en bok tillsammans.
  • Snarka i kapp.

Har man rätt att resa när man är sjukskriven?

Får jag åka utomlands när jag har sjukpenning? Ja, om inte resan påverkar din rehabilitering eller ditt tillfrisknande negativt. Om du ska resa inom EU/EES–land eller Schweiz behöver du inte ansöka om att få behålla din sjukpenning under din resa.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att jobba under sjukskrivning?

Om arbetsgivaren bedömer att den som är sjukskriven (med eller utan sjukintyg, på hel- eller deltid) kan utföra vissa arbetsuppgifter – hemma eller på arbetsplatsen – så får arbetsgivaren fatta beslut om att dessa ska utföras. Det kan vara arbetsuppgifter man har normalt men det kan också vara andra arbetsuppgifter.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att vara sjukskriven?

Är man som arbetstagare helt frisk kan en arbetsgivare inte tvinga en arbetstagare till sjukskrivning. Däremot har arbetsgivaren som nämnt en rätt att leda och fördela arbetet. Som en del av ledningsrätten kan arbetsgivaren förbjuda en arbetstagare från komma till arbetsplatsen.

Måste man svara när chefen ringer sjuk?

SVAR: Det finns inte någon uttrycklig arbetsrättslig reglering kring att arbetsgivaren ringer hem till den anställde. En del arbetsgivare kan vilja ringa för att kontrollera att den sjukskrivne arbetstagaren verkligen är hemma (vad nu det ska vara bra för).

Share this post