Blogga

Hur lang uppsagningstid Fastighets?

Hur lång uppsägningstid Fastighets?

För såväl arbetsgivare som arbetstagare gäller en uppsägningstid av minst en månad. Arbetstagare, som vill utnyttja sin företrädesrätt till återanställning enligt reglerna i lagen om anställningsskydd ska skriftligen anmäla detta till arbetsgivaren på sådant sätt som arbetsgivaren meddelat.

Vill säga upp mig efter en vecka?

Uppsägningstiden som gäller styrs av Lagen om anställningsskydd (LAS) och ditt kontrakt. Den goda nyheten är att du oftast har en kort uppsägningstid på högst en månad på ett nytt jobb, även om arbetsgivaren kan misstycka till att du säger upp dig tidigt.

Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.

Vad innebär en månads uppsägningstid?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Hur lång är uppsägningstiden för en anställd?

Uppsägningstiden varierar normalt beroende på hur länge man varit anställd. Vanligtvis är uppsägningstiden mellan 1-3 månader när en anställd säger upp sig. Kontrollera vilka uppsägningstider som gäller enligt det kollektivavtal du omfattas av.

Share this post