Trendig

Hur manga kommuner samlar in matavfall?

Hur många kommuner samlar in matavfall?

212 kommuner, 73 procent av samtliga, samlar in källsorterat matavfall i varierande omfattning. Många kommuner har insamling från hushåll, storkök och restauranger medan ett fåtal endast har från storkök och restauranger.

Hur hanterar man matavfall?

Rötning är den vanligaste metoden att behandla matavfall. Vid rötning bildas biogas, som huvudsakligen består av metan och koldioxid. Biogas är en förnybar energikälla. Efter uppgradering – rening – kan den användas som fordonsbränsle.

Var lämnar man matavfall?

Regeln är enkel: I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i den vanliga soppåsen eller läggs i förpackningsinsamlingen. Plast förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel.

Vart hamnar matavfallet?

Istället för att djuren matas med andra proteinkällor kan matavfallet användas som foder. Matavfall kan å andra sidan också återvinnas i form av biogas eller kompost, som sedan kan användas till energi eller gödselmedel.

Kan man slänga papper i matavfall?

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger. Ingen plast eller förpackningar runt matavfallet.

Var slänger man hushållsavfall?

Sortera ditt matavfall Förpackningar av papper, plast, glas och metall lämnas på kretsloppsstation. Grovavfall, farligt avfall och elektronik lämnas på återvinningscentral. Gamla mediciner lämnas till apotek.

Vad ska man inte slänga i matavfall?

Ingen plast i eller runt den bruna påsen Observera att det också är viktigt att det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den. Ta istället en torr papperspåse utanpå den blöta.

Vad kostar det att slänga matavfall?

Med abonnemang Källsortering av matavfall får du ett brunt extrakärl som du ställer ut tillsammans med ditt gröna kärl för restavfall . Tjänsten kostar dig inget extra, utan istället får du en lägre taxa än om du inte sorterar. Taxan blir då 2 235 kr/år (2022 års taxa).

Kan man lägga hushållspapper i matavfall?

Vad får man slänga i matavfallspåsen?

Det här kan du lägga i den bruna påsen

  • Matrester, råa och tillagade.
  • Frukt- och grönsaksrester.
  • Ägg och bröd.
  • Fisk- och skaldjursrester.
  • Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar.
  • Hushållspapper och pappersservetter.
  • Snittblommor och krukväxter utan jord.
  • Hushållspappret du använt för att torka ur fett ur stekpannan.

Hur får man nya påsar till matavfall?

Bruna påsar för matavfall finns att hämta på våra Återbruk. Vissa kommuner delar ut påsar, i andra kommuner kan du även hämta påsar i tex livsmedelsbutiker. Gå in under fliken Hushåll och klicka på din kommun för hitta alla hämtställen i din kommun.

Share this post