Allmänning

Nar borjar nya LAS att galla?

När börjar nya LAS att gälla?

Fakta om LAS Den nya lagen börjar gälla hösten 2022. Det här är en överenskommelse mellan arbetsmarknadensparter Svenskt Näringsliv, PTK och LO. Vi på Almega hjälper dig som arbetsgivare att förstå och navigera i den nya lagen.

Har man rätt att söka jobb på arbetstid?

Använd din rätt att söka nytt jobb på arbetstid När du har blivit uppsagd kan du använda din rätt enligt LAS att söka arbete på betald arbetstid och med bibehållna arbetsvillkor under uppsägningstiden. Det finns möjlighet att skapa ett konto hos Arbetsförmedlingen och där få förslag på lediga arbeten.

När träder nya LAS ikraft?

Om allt går enligt planerna träder den nya lagen i kraft den 30 juni 2022. Men vissa delar dröjer och man räknar med att hela LAS-paketet är utrullat den 1 oktober. – Det är glädjande och bra att parternas överenskommelse är på väg att bli verklighet.

Vad innebär nya LAS regler?

I juni 2021 presenterade regeringen ett förslag innefattande en rad förändringar i lagen om anställningsskydd, LAS. I januariavtalet kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna överens om att arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad.

Kan man få böter om man jobbar för mycket?

I de flesta fall är dock sanktionsavgiften differentierad, vilket innebär att stora arbetsgivare får betala mer än små arbetsgivare. Avgiften på sanktionen beräknas då efter antalet sysselsatta i företaget eller organisationen. Både anställda och inhyrda räknas, oavsett om de arbetar heltid eller deltid.

Vad händer om man jobbar för mycket?

Jobbar du för mycket är det mycket troligt att det börjar påverka din fritid. Du har ingen tid till att träffa dina vänner och ingen energi till att umgås med din familj. När du väl gör det har du svårt att vara närvarande. Ditt jobb ska aldrig ta så mycket tid att du inte känner att du hinner äta, sova eller vila.

Vad krävs för att få bli omplacerad?

En förutsättning för omplacering är att det finns en ledig befattning som den anställde har tillräckliga kvalifikationer för. Med tillräckliga kvalifikationer menas att den anställde ska kunna klara av arbetsuppgifterna, eventuellt efter en kortare vidareutbildning.

När ska man berätta för chefen att man söker jobb?

Berätta för chefen när jag sökt nytt jobb? Du som medarbetare har ingen skyldighet enligt lag att berätta att du söker nytt jobb innan det faktiska beslutet fattats, utan hur du vill gå tillväga är upp till dig.

Share this post