Allmänning

Kan man kopa begagnad bilbarnstol?

Kan man köpa begagnad bilbarnstol?

Eftersom ett babyskydd kanske bara används i under ett år av en familj som har köpt det nytt, så kan det finnas flera år kvar på livslängden när de säljer det vidare. Så länge du är noggrann och kontrollerar tillverkningsdatum, allmänt skick och att allt är som det ska så kan det gå bra att köpa begagnat.

Hur många år håller en bilbarnstol?

Man brukar beräkna att en bilbarnstol har en livslängd på ungefär 10 år, men livslängden kan både bli kortare och längre beroende på hur den hanteras. Materialet åldras framför allt i solljus, så täck gärna över stolen när den står i solen och inte används.

Hur länge i bakåtvänd bilstol?

Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Forskning har visat att risken för att små barn dödas eller skadas svårt är fem gånger högre i framåtvända stolar än i bakåtvända. Barnets huvud är proportionellt större och tyngre vilket innebär att kroppens tyngdpunkt befinner sig högre upp.

Vad ska man tänka på när man köper bilbarnstol?

BeSafe rekommenderar alltid att ni testar bilstolen i bilen samt barnet i bilstolen innan köp.

  1. Välj en testad och godkänd bilbarnstol.
  2. Säkerställ att ni väljer en stol anpassad efter ditt barns ålder och storlek.
  3. Enkel och säker installation.
  4. Välj en bilbarnstol som passar barnet under hela användningstiden.

Hur ser man tillverkningsår på bilbarnstol?

Det ska finnas en datummärkning instansad i plasten på stolen eller på en etikett, antingen baktill eller under. Märkningen avser år och månad, och är utformad på detta sätt: Ex. 10 (årtal) och så en pil till en ring med 02 (månad). Rekommenderad livslängd på en bilbarnstol är ca tio år.

Kan man se om en barnstol är krockad?

En ”krockad” bilbarnstol ska omedelbart slängas, oavsett skick. Kontrollera att bilbarnstolen är E-godkänd. Kontrollera att säkerhetsbältet i stolen inte är slitet, och att låsanordningen fungerar. Se till att utrustningen är komplett med bruksanvisning samt att alla monteringsdetaljer finns med för säker montering.

Har bilbarnstolar bäst före datum?

De flesta stolar har märkning för när stolen tillverkades, det är bra att veta eftersom stolarna har en rekomenderad livslängd på ca 5-7år för babyskydd och 7-10år på de andra stolarna.

När ska man vända på bilbarnstolen?

När barnet kan sitta själv utan stöd, eller när babyskyddet är urvuxet, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker över babyskyddets kant eller när viktgränsen uppnåtts. Från det att barnet kan sitta själv utan stöd kan man börja använda en bakåtvänd bilbarnstol.

Är alla bilbarnstolar godkända?

Tänk på att det finns bakåtvända bilbarnstolar som inte är godkända för att användas i baksätet. Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04.

Vad är 3 punktsbälte?

Det är därför alla våra framåtvända och bakåtvända bilbarnstolar för barn upp till fyra år är utrustade med detta typ av bälte. När ditt barn blir äldre måste du emellertid byta till en bilbarnstol som använder sig av bilens 3-punktsbältesystem. Det beror på att ett 5-punktsbälte är utformat för barn upp till 18 kg.

Share this post