Allmänning

Nar upprattas en SIP?

När upprättas en SIP?

Lagar som reglerar SIP Planen ska upprättas när den enskilde har behov av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, förutsatt att planen behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och att den enskilde själv samtycker till planen.

Vem ansvarar för SIP?

SIP ska huvudsakligen ske i den enskildes hem efter utskrivning, inte på sjukhuset. Den fasta vårdkontakten ansvarar alltid för att kalla till ett möte där en samordnad individuell plan (SIP) upprättas.

Varför SIP möte?

När behövs en SIP Det kan till exempel vara: när ett barn behöver ha kontakt med flera olika samhällsinstanser samtidigt såsom skolan, socialtjänsten, LSS-verksamheten och barn- och ungdomspsykiatrin. när barnets vårdnadshavare lägger ner mycket tid på att förmedla information mellan olika verksamheter.

Hur upprättas en SIP?

Det här ska stå i SIP:

  1. dina kort- och långsiktiga mål.
  2. vilka behov du har idag.
  3. vilka insatser som kan erbjudas för att nå dina mål.
  4. när insatserna ska ges.
  5. hur insatserna ska ges.
  6. vem som ansvarar för vad.
  7. vem som ska vara huvudansvarig för SIP.
  8. när ska insatserna i planen följas upp och utvärderas.

Vem initierar en SIP?

Ska den som arbetar som biståndshandläggare och utreder rätt till insatser enligt LSS initiera en SIP? Den som i sin yrkesutövning inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården gör bedömningen att SIP behövs för att en person ska få sina behov tillgodosedda ska ta initiativ till att upprätta en SIP.

Vem sammankallar till SIP?

Vem kan kalla till ett SIP-möte? Personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård ska erbjuda en SIP när de bedömer att du behöver samordnade insatser. Arbetet med SIP kan starta först när du lämnat samtycke. Du själv och dina närstående kan också ta initiativ till en SIP.

Vad betyder Sipmöte?

Det är en förkortning av samordnad individuell plan. En SIP gör att du och dina närstående kan vara med och bestämma om hur vården eller omsorgen ska planeras, så att det blir så bra som möjligt. I texten används förkortningen SIP.

Hur kallar man till en SIP?

Den som hjälper dig att bjuda in till ett SIP-möte är oftast den som också får ansvaret för planen. Den personen kallas då ofta för SIP-samordnare eller SIP-stödjare. Du behöver inte ha något pågående stöd för att starta en SIP. Men du behöver visa att du har behov av stöd från mer än ett håll.

I vilket lagrum regleras SIP?

SIP är lagstiftat I både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen finns en bestämmelse om att kommunen och regionen ska upprätta en samordnad individuell plan när de bedömer att insatser behöver samordnas. Det här gäller också privata utförare som kommun och region har avtal med.

Kan skolsköterska kalla till SIP?

Kan förskola och skola kalla till SIP? Förskola och skola har inte enligt lag skyldighet att kalla till SIP. Däremot har de samverkansskyldighet utifrån annan lagstiftning.

Share this post