Blogga

Far man ha husdjur i bostadsratt?

Får man ha husdjur i bostadsrätt?

Det finns inga särskilda regler om husdjur i bostadsrättslagen, eller hyreslagen. Alla djurägare måste dock följa de djurskyddsregler som finns. Dels finns det allmänna regler i djurskyddslagen och dels finns det särskilda regler för hundar och katter i lagen om tillsyn över hundar och katter.

Kan man ha hund i lägenhet?

I de allra flesta fall kan inte värden förbjuda dig att ha husdjur såsom katt, hund, fåglar eller liknande. Det är bara om det finns sakliga skäl att förbjuda husdjur som värden får göra det, till exempel om det huset är anpassat för allergiker.

Hur stort måste man bo för att ha hund?

Sv: Hur stort bör en hund bo? Tycker att boytan inte spelar någon större roll. Man tränar inte hunden inomhus ändå. Men tycker som övriga, hunden ska ju få plats så pass att den inte är i vägen där man går och att den kan ha ett eget hörn att koppla av i.

Hur många djur får man ha i en lägenhet?

Hyreslagen har inga särskilda bestämmelser om husdjur. Däremot är du som hyresgäst skyldig att vårda lägenheten och se till att dina grannar inte blir störda. Ibland klagar grannar till exempel på att det luktar katturin i trapphuset eller från någons lägenhet vilket inte är godtagbart.

Kan privat hyresvärd neka husdjur?

Generellt kan man säga att hyresvärden inte kan förbjuda dig från att ha ett husdjur i lägenheten. Med husdjur brukar man syfta på ”vanliga” husdjur, exempelvis hund eller katt. Om det inte finns sakliga skäl till ett husdjursförbud kan det vara ett ogiltigt villkor i hyresavtalet.

Hur mycket får grannens hundar skälla?

Grannar får tåla ett visst skällande, men inte hur mycket som helst. Och på nätterna ska det vara tyst! Att skälla är ett naturligt beteende för hundar. Kombinerat med vaktinstinkt eller jaktlust kan det bli ett beteende som stör omgivningen.

Får man ha hund i hyreshus?

Värden kan inte förbjuda dig att ha hund, det är din lagliga rätt. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus eller liknande. Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få ha husdjur i din lägenhet.

Hur mycket får en hund skälla i lägenhet?

Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning. Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.

Share this post