Frågor

Vad innebar det att vara franchisetagare?

Vad innebär det att vara franchisetagare?

Det kallas franchising. Ett franchisesystem består av en franchisegivare och ett antal franchisetagare där franchisegivaren hyr ut sitt varumärke och sina driftsmetoder till franchisetagaren. Som franchisetagare är du bunden av att sköta verksamheten på ett visst sätt så att hela kedjan sköts enhetligt.

Hur mycket kan man tjäna som franchisetagare?

När verksamheten väl är igång ligger den löpande ersättningen på 6 procent av omsättningen. Franchisetagaren betalar också 2 procent av omsättningen till en central aktivitetsfond som tar hand om kedjans marknadsföring.

Vilka företag är franchise?

Franchising är idag mycket vanligare än många tror. De flesta känner till att McDonald’s, 7-Eleven, Pressbyrån och Wayne’s Coffee är alla franchiseföretag. Men alla kanske inte vet att 750 varumärken till i Sverige också erbjuder franchising.

Vad kostar det att bli franchisetagare?

Beloppet för en franchiselicens varierar. Ju mer känt varumärke och framgångsrikt koncept, desto dyrare är det oftast. Det kan variera från 0 kr till 1 000 000 kr. Vanligast är att en franchiselicens, även kallad, inträdesavgift, ligger på 100 000-200 000 kr i Sverige.

Vad är Franchiseavgift?

Hur stor avgiften blir beror till stor del på omsättningen och vilken typ av verksamhet du bedriver. Den kan vara allt från ett par procent av bruttovinsten till över 20 procent. Om avgiften är rimlig beror på vad du får i utbyte av supportkontoret men även på hur stor omsättning verksamheten har.

Vad är franchisetagare mäklare?

Franchisetagaren driver ett eget företag men hyr affärskonceptet av franchisegivaren och på så sätt bildas en kedja av företag med samma affärskoncept (Franchisepraktikan). En franchisetagare av en fastighetsmäklarbyrå, ingår oftast i de stora kedjorna.

Vilka för och nackdelar finns det med att vara franchisetagare?

För- och nackdelar

  • Affärsiden och konceptet är redan beprövat och framgångsrikt.
  • Det är ett mindre risktagande än att starta ett företag på egen hand.
  • Du får utbildning i hur du ska komma i gång med och driva din verksamhet.
  • Du får hjälp med marknadsföring.
  • Du får hjälp med uppföljning av försäljning och resultat.

Hur mycket tjänar man om man jobbar på Pressbyrån?

28 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Är Arken Zoo franchise?

Arken Zoo har valt franchise som samarbetsform. Franchise är en samarbetsform mellan två ägarmässigt oberoende parter. Franchisegivaren äger ett prövat och lönsamt affärskoncept och hyr ut det till franchisetagaren.

Vad kostar det att driva en Pressbyrå?

De sammanlagda vinsterna (efter finansnetto) för 88 Pressbyråer i de tre största städerna uppgick till endast 10,9 miljoner kronor för 2014. Det innebär en genomsnittlig vinst på bara drygt 123 000 kronor per Pressbyrå och år.

Vad krävs för att bli franchisetagare?

Att bli franchisetagare innebär att du ska driva ett eget företag, oftast – och med fördel – i ett aktiebolag. Driver du inte sedan tidigare ett aktiebolag måste du registrera ett sådant hos Bolagsverket vilket kostar minst 50 000 kr.

Vilka fördelar finns det med franchising?

Fördelar med franchise

  • Stordriftsfördelar – Franchisegivaren tar ansvar för de uppgifter som man kan göra för många franchisetagare samtidigt.
  • Bevisat lönsam idé – Man tar del av ett beprövat och fungerande affärskoncept och vet att om man driver verksamheten rätt så finns där en lönsamhet.

Vad är en franchisetagare?

Vad är en franchisetagare? En franchisetagare är genom avtal med i ett franchisesystem som driver ett affärskoncept enligt ett beprövat koncept.

Vad är franchising eller franchising?

Franchise eller franchising är en affärsmodell där ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av (distribueras av) en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren.

Vad var franchisemetoden i Texas?

Franchising hade sin största utvecklingsperiod under början av 1960-talet i Texas, USA, med hjälp av företag som McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Seven Eleven och Avis. I Sverige blev franchisemetoden känd genom att tidningen Möbelvärlden hade ett reportage om ”Den finurliga idén från Texas”.

Vad innebär franchising för dig? För dig som företagare innebär franchising en möjlighet att dra nytta av ett redan existerande varumärke och ett fungerande affärskoncept. Mot ersättning får du som franchisetagare gå in i en färdig organisation. Franchising bygger på ett samarbete mellan två självständiga parter.

Share this post