Ny

Kan man sta for forsakring pa en annans bil?

Kan man stå för försäkring på en annans bil?

I försäkringsvillkoren står det att försäkringen bara gäller för den som faktiskt äger bilen. Ägare är den som verkligen äger fordonet och har ett intresse av att försäkra det. Med ägare menas den som drabbas ekonomiskt vid en skada och kan bestämma om fordonet till exempel ska säljas.

Får någon annan köra min bil?

Ja, försäkringen gäller för de som bor på samma adress. Du kan också låna ut din bil tillfälligt utan ersättning till någon annan, men grundregeln är att du som försäkringstagare är bilens huvudsakliga förare. Därför gäller inte försäkringen om du lånar ut bilen under en längre tid.

Måste man ha körkort för att stå på en bil?

Det enkla svaret är ja, du får äga en bil även om du saknar körkort. Det innebär att du får stå som registrerad ägare på en bil i vägtrafikregistret hos Transportstyrelsen. För att få köpa en bil krävs dock att du är myndig.

Vad händer om någon kör på min bil?

Om du råkar köra på ett annat fordon på en parkering ska du agera som vid en olycka: Du stannar på platsen och reder ut situationen, byter kontaktuppgifter, dokumenterar skadorna och anmäler olyckan till ditt försäkringsbolag. Skadorna täcks av din trafikförsäkring.

Hur funkar bilförsäkring vid ägarbyte?

Trafikförsäkring och ägarbyte Om fordonet är påställt, eller ska ställas på i samband med ägarbytet, ska den nya ägaren teckna en trafikförsäkring. Försäkringen ska gälla från det ägarbytesdatum som anmäls. Säljarens försäkring avanmäls automatiskt när ägarbytet registrerats i vägtrafikregistret.

Kan man äga en bil utan att ha körkort?

Det enkla svaret är ja, du får äga en bil även om du saknar körkort. Det innebär att du får stå som registrerad ägare på en bil i vägtrafikregistret hos Transportstyrelsen. För att få köpa en bil krävs dock att du är myndig. Är du inte myndig kan du inte ingå den typen av avtal som ett köp av en bil kräver.

Kan man få ersättning från flera försäkringar samtidigt?

Att ha försäkring hos flera försäkringsbolag är fullt möjligt och tillåtet. Detta regleras i 6 kap. 4 § försäkringsavtalslagen och kallas dubbelförsäkring. Av bestämmelsen framgår att försäkringstagaren är förhindrad att tillgodogöra sig mer ersättning än vad skadan är värd.

Share this post