Blogga

Kan man ge bort sin pension?

Kan man ge bort sin pension?

Sammanfattning. Pensionsrätt är pengar som varje år sätts av till din allmänna pension. Om din make, maka eller registrerade partner har en lägre inkomst, eller jobbar deltid under en längre period, kan du föra över pensionsrätt till henne eller honom som kompensation.

Kan man stoppa utbetalning av pension?

De flesta tjänstepensioner kan du tidigast ta ut från 55 års ålder, om du jobbar inom staten så kan du tidigast ta ut tjänstepension från 61 års ålder. Oftast kan du inte stoppa påbörjade utbetalningar eller ändra något när du väl har börjat få din tjänstepension utbetalad.

Hur anmäla Pensionsuttag?

Gör en ansökan om allmän pension minst tre månader innan du vill ha den utbetald. Du gör din ansökan genom att logga in på Mina sidor med din e-legitimation direkt här på vår webbplats. Saknar du e-legitimation kan du kontakta kundservice eller besöka ett servicekontor för vidare hjälp.

Hur mycket får man i änkepension?

Änkepensionen beräknas på den allmänna pension som din make tjänat in. Änkepensionen är 40 procent av din makes tilläggspension. Om du är född 1944 eller tidigare räknas pensionspoängen till och med din makes 64:e levnadsår. Om du är född 1945 eller senare räknas pensionspoängen till och med år 1989.

Vilken del av pensionen ska man ta ut först?

Ibland kan du inte heller välja att bara ta ut en del av tjänstepensionen. Det är hela eller inget som gäller. Tänk också på att om du börjar ta ut tjänstepensionen så kan du inte ändra dig och ta ut mindre pension senare.

Hur länge kan man få änkepension?

Änkepensionen avskaffades i princip från och med 1990. Änkepension ersattes av omställningspension som kan betalas ut till både efterlevande kvinnor och efterlevande män.Om du har rätt till omställningspension betalas änkepension ut till den del den överstiger omställningspensionen.

Share this post