Trendig

Vad har en kontrollansvarig for uppgift?

Vad har en kontrollansvarig för uppgift?

Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan. Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked.

Hur blir man ka?

Enligt plan- och bygglagen ska den kontrollansvarige vara certifierad. För att bli certifierad krävs teknisk utbildning, erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet och lämplighet för uppgiften.

Vad kostar det att anlita en kontrollansvarig?

En fingervisning är att den kontrollansvarige kommer att kosta cirka 1—2 % av byggkostnaden, men sällan under 20 000 kr. För att få rätt pris och en bra kontrollansvarig gäller det som alltid att fråga runt, be om rekommendationer och ta in flera offerter för jämförelse.

Kan man vara kontrollansvarig själv?

Den kontrollansvarige måste ha rätt kunskap och erfarenhet för uppgiften och ska styrka detta med en certifiering. Kontrollansvarig ska också ha en självständig ställning till den som utför åtgärderna som kontrolleras, därför kan man inte vara kontrollansvarig för sitt eget bygge.

Vad tjänar en ka?

En certifierad kontrollansvarig enligt PBL för en normalvilla eller fritidshus kan ligga på mellan 10 000-35 000 kr + moms.

Vad ska en ka göra?

Kontrollansvariga (KA) behövs vid många bygg-, rivnings- och markåtgärder. Som kontrollansvarig medverkar du till att byggherrens projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Det innebär bland annat att du hjälper byggherren att ta fram ett förslag till kontrollplan – och ser till att den följs.

Kan man byta kontrollansvarig?

Det är alltid du som byggherre som bestämmer vilken KA du ska anlita. Är du inte nöjd så kan du alltid byta. Det måste alltid finnas en registrerad KA under byggnationen så vill du byta så måste du se till att ha en ny KA omgående.

Vilka sitter i byggnadsnämnden?

Byggnadsnämnden består av ett antal förtroendevalda ledamöter och ersättare som representerar olika politiska partier. Nämnden förutsätts ha en förvaltning med tjänstemän som bereder ärenden åt nämnden och utför nämndens arbetsuppgifter.

Vem beviljar bygglov?

Byggnadsnämnden beslutar om ditt bygglov Om åtgärden uppfyller alla krav kan byggnadsnämnden besluta att ge bygglov. Om kraven inte uppfylls ska byggnadsnämnden avslå din ansökan. När du fått ditt bygglov ska dina grannar och andra som kan vara berörda få reda på det.

Share this post