Rekommendationer

Vad innebar det att vara kastlos och kvinna i Indien?

Vad innebär det att vara kastlös och kvinna i Indien?

Kastsystemet finns fortfarande kvar – Är du kvinna och av lägsta kast eller kastlös är du offer för våld, nästan helt utesluten ur samhället och du har inga mänskliga rättigheter. Du har inte rätt att rösta, du har inget ID-kort och så vidare.

Vad kallas en hinduisk andakt?

Med dessa ord ur Rigveda kan en hindu börja sin måltid. De kan även inleda andakten eller en bön. AUM eller OM som det också skrivs är en helig hälsning eller ett anrop till gudomen.

Hur ser man på kvinnan inom hinduismen?

I den hinduiska traditionen finns det mycket tydliga könsroller. Familjen utgör kärnan i samhället och till följd av det uppfattas mannen främst som familjeöverhuvud, medan kvinnan definieras utifrån sin roll som hustru och mor. Mannen har dessutom religiösa plikter både i rollen som familjeöverhuvud och som individ.

Finns det olika kast i Sverige?

Ett av de största hindren för Indiens utveckling är kastsystemet, som fortfarande finns kvar och som kväver människors möjligheter. Systemet påminner om det skråväsende som tidigare fanns i Sverige. Olika kaster är kopplade till specifika yrken och ger en viss social ställning.

Hur påverkas kvinnor av kastsystemet?

Kastsystemet innebär större skillnader än skillnaderna mellan könen. Eftersom kvinnor har lägre status än män innebär det att kvinnor som är daliter, kastlösa är de som är mest förtryckta av alla inom det hinduiska samhället, trots att diskriminering på grund av kast är förbjudet enligt lag.

På vilket sätt påverkar hinduismen samhället i Indien?

Alla religioner påverkar samhället på olika sätt och hinduismen har påverkat det indiska samhället. Där är nämligen människor indelade i olika grupper, så kallade kaster. Kasterna har olika uppgifter, olika rang och olika grad av renhet. Man föds in i en kast och kan inte byta.

Share this post