Allmänning

Hur gor du nar du klagar pa felaktiga varor?

Hur gör du när du klagar på felaktiga varor?

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera en felaktig vara i upp till tre år efter köp. Reklamera så snart som du upptäcker felet och senast inom två månader. Vänd dig till butiken eller där du köpt varan. Det ska gälla ett så kallat ursprungligt fel och inte något som du själv har orsakat.

Hur gör man när man reklamerar en vara?

Reklamera skriftligt Det finns inga krav på hur du ska reklamera (klaga på felet), men vi rekommenderar att du kontaktar företaget skriftligen. Då kan du bevisa att du har klagat och att du har gjort det i rätt tid. Du kan till exempel skicka ett mejl. Tänk på att spara mejlet som bevis.

Vad har man som konsument för skyldigheter?

Dina skyldigheter som konsument Som konsument är du främst skyldig att betala för produkten. Det lönar sig att minnas din skyldighet speciellt i fall du köper på avbetalning eller kredit. När du ingår köpet förbinder du dig att betala produkten i sin helhet och enligt plan.

Vad räknas som fel på en vara?

Vad räknas som fel på vara? En vara är felaktig, bland annat om: Den är trasig. Den inte stämmer överens med vad du och konsumenten har avtalat om, till exempel vad gäller mängd eller kvalitet.

Vad kan du kräva om en vara har ett ursprungligt fel?

Svar: Om det är något ursprungligt fel på din vara kan du kräva följande av företaget: avhjälpande, det vill säga få varan reparerad. omleverans, vilket innebär att du får en ny, felfri vara. prisavdrag eller ersättning för att rätta till felet.

Vad menas med garanti på en vara?

Företaget ansvarar för att åtgärda felet enligt de villkor som gäller för garantin. Under garantitiden förutsätts det att alla fel på varan som täcks av garantin är ursprungliga. Att ett fel är ursprungligt betyder att felet fanns redan när du köpte varan. Ett fel kan vara ursprungligt även om det visar sig senare.

Vad menas egentligen med ett ursprungligt fel?

Ett ursprungligt fel är ett fel som inte beror på något du gjort med varan utan som skulle visat sig även om någon annan använt varan enligt anvisningar. Konsumentköplagen täcker ju alla möjliga varor du kan tänkas köpa så hur ursprungliga fel ska bevisas varierar från vara till vara.

Share this post