Allmänning

Varfor far man DVT?

Varför får man DVT?

Orsak till djup ventrombos att du är långvarigt sängliggande, till exempel i samband med att du har opererats. att du sitter stilla länge, till exempel i samband med en flygresa. att du har brutit något ben i kroppen och fått gips. att du har cancer, vilket gör att blodet koaguleras lättare.

Vad är venös tromboembolism?

Venös tromboembolism (VTE) är den tredje vanligaste kardiovaskulära sjukdomen efter kranskärlsjukdom och stroke. Risken för VTE ökar med åldern och totalt kommer 5–10 % av befolkningen att drabbas. VTE är en potentiellt allvarlig sjukdom med risk för letal lungemboli.

Vad är Tromboembolisk sjukdom?

Som venös tromboembolism (VTE) räknas dels blodproppar i ben och armar – djup ventrombos (DVT) – dels blodproppar som har emboliserats och förflyttat sig till lungorna – lungemboli (LE)2. Hos ungefär 40 % av de patienter som har proximal djup ventrombos (DVT) upptäcks också lungemboli (LE) vid lungskintigrafi.

Är propp i lungan farligt?

Blodproppar i lungorna kan i enstaka fall vara livshotande och måste därför alltid behandlas så fort som möjligt. Den vanligaste behandlingen vid en blodpropp i lungan är blodförtunnande läkemedel som gör att blodet har svårare att stelna.

Varför får man blodproppar?

Det kan till exempel vara faktorer som triggar blodet att levra sig, eller sådant som göra att blodcirkulationen blir sämre. Långa perioder av stillasittande, rökning, övervikt, högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter, dålig blodcirkulation är alla saker som ökar risken för blodproppar.

Varför får man proppar i benen?

En blodpropp, eller så kallad venös trombos, uppstår när den normala blodlevringsprocessen inte begränsas av blodets eget inneboende bromssystem. I blodet finns exempelvis blodplättar, eller trombocyter, vars uppgift bland annat är att stoppa blödningar och hjälpa till att läka sår.

Vad är venös insufficiens?

Venös insufficiens (nedsatt cirkulation i benens vener) är en allmänt förekommande, kronisk sjukdom som oftast framskrider. Sjukdomens grundläggande orsak är okänd. Det vanligaste synliga tecknet på ytlig venös insufficiens är åderbråck, men de syns inte hos alla.

Vilka symtom kan vi se hos en patient med djup ventrombos?

Symtom/tecken vid DVT (dock ospecifika)

  • Ensidig bensvullnad.
  • Ensidig smärta vad/lår.
  • Värmeökning av benet.
  • Rodnad.
  • Ömhet.
  • Ökad venteckning.

Varför bör man alltid behandla en djup ventrombos?

Blodproppar i de djupa venerna måste snarast behandlas av läkare. Proppen försvinner inte av sig själv, utan kan öka i storlek om den inte behandlas. Du kan inte behandla blodproppar på egen hand eller med alternativmedicin. Däremot är det bra om du rör på dig för att hjälpa kroppen att lösa upp blodproppen.

Kan man dö av blodpropp?

En blodpropp beror på att blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl. Det blir då svårare för blodet att passera. Blodproppar i benen som lossnar kan följa med blodet och fastna i lungorna. En propp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig.

Share this post