Populära

Vad ar hastkastanj bra for?

Vad är hästkastanj bra för?

Hästkastanj, som finns även för invärtes bruk, användes inom folkmedicinen vid behandling av hemorrojder, kraftiga menstruella blödningar, underlivsbesvär, kronisk bronkit, nästäppa, epilepsi, migrän, och yrsel.

Finns det ätbara kastanjer i Sverige?

Det är inte hästkastanjer, Aesculus hippocastanum, som man äter, utan äkta kastanj, Castanea sativa. Ett vackert träd med riktigt taggiga ytterskal. Äkta kastanj är bara härdigt i zon 1(2), och det är inte alla år som det går att hitta tillräckligt stora kastanjer för att rosta.

Hur länge lever en hästkastanj?

Hästkastanjen blir ett stort ståtligt träd, upp till 25 meter högt, som kan bli upp till 200 år gammalt. Trädet har använts som solitärträd i parker, som allé-träd eller som vårdträd. Under slutet av maj blommar hästkastanjen med stora vita lysande vita blommor i 15 till 20 cm långa upprätta klasar.

Hur ser man skillnad på äkta kastanj och hästkastanj?

Bland växtpar som vi ofta förväxlar har turen kommit till kastanj och hästkastanj. Det är två helt skilda släkten med träd som visserligen liknar varandra till viss mån men som inte bör blandas ihop, särskilt som hästkastanjens frukter är något giftiga, medan den äkta kastanjen har ätliga nötter, kastanjer.

Hur giftig är hästkastanj?

Hästkastanjen innehåller ämnen som bl. a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar är ovanliga men har inträffat hos barn, samt hos vuxna som förväxlat hästkastanj med äkta kastanj.

I vilken miljö växer hästkastanj?

Hästkastanj är ett odlat träd i parker och trädgårdar. Den är härdig i södra och mellersta Sverige, upp till zon 4. Då trädet blir stort, behöver det mycket plats. Jorden ska vara djup, lucker och näringsrik, gärna lätt lerhaltig, alltså lite tyngre jordar med god tillgång på vatten.

Var finns kastanjeträd i Sverige?

Arten kan överleva i sydligaste Sverige och ibland också få mogna frukter där, åtminstone under år med lång växtsäsong. Äkta kastanj har konstaterats förvildad bland annat i Varberg och i Ljunghusen.

Är hästkastanj ätlig?

När släpper kastanjerna?

De blir stora och mäktiga träd som på hösten släpper ifrån sig taggiga gröna frukter med en len brun nöt inuti. Kastanjerna är inte bara trevliga att plocka, de är dessutom användbara – som tvättmedel.

Hur ser hästkastanj ut?

Hästkastanjen är ett högt och ståtligt träd som blommar i början av juni med vita, doftande blomklasar. Mörkgröna, stora flikiga blad. På hösten pryds hästkastanjen av stora, runda och taggiga kapslar.

Är äkta kastanj giftig?

Äkta kastanj är ofarlig. Trädet förekommer sällsynt endast i de sydligaste delarna av Sverige. Se även Hästkastanj som ibland förväxlats med äkta kastanj.

Hur växer kastanj?

För att kastanjenöten ska gro behöver de en kylperiod på ett par månader. Plockar man kastanjen på hösten och vill komma igång med så snart som möjligt låter man den få lite vinter i frysen innan den sätts för att gro.

Share this post