Rekommendationer

Hur vet man om en fastighet ar enskild egendom?

Hur vet man om en fastighet är enskild egendom?

För att veta om egendomen är enskild behöver du alltså antingen kolla om det finns något äktenskapsförord eller ta reda på hur och under vilka omständigheterna maken eller makan fick egendomen.

Vad räknas som enskild egendom vid skilsmässa?

Enskild egendom – inte giftorätt En make kan ha enskild egendom. Då har den andre maken inte giftorätt i den egendomen. Egendom som är enskild ska alltså inte ingå i en eventuell bodelning. Är all egendom som makarna äger enskild egendom behöver ingen bodelning göras när äktenskapet upplöses.

Hur bevisa enskild egendom?

Egendom kan bli enskild genom exempelvis äktenskapsförord alternativt testamente eller gåvobrev. För att en gåva ska bli mottagarens enskilda egendom krävs att givaren i ett gåvobrev uttryckligen villkorar att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom (7 kap. 2 § p. 2 ÄktB).

Vad händer med enskild egendom när man dör?

Vid dödsfall behåller den efterlevande maken det som är dennes enskild egendom och den avlidnes arvingar får det som är den avlidnes enskilda egendom. Beroende på situationen kan det dock vara så att den efterlevande maken ärver all egendom och den avlidnes arvingar får egendomen först när den efterlevande dött.

Hur gör man så att det blir enskild egendom?

Egendom kan göras enskild på följande sätt:

  1. Genom äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar där de avtalar att all eller viss egendom som någon eller bägge av dem äger skall vara enskild.
  2. Genom gåva.
  3. Genom villkor i testamente.

Kan äktenskapsförord ogiltigförklaras?

Ett äktenskapsförord kan ändras genom att ett nytt upprättas och registreras hos Skatteverket, enligt ÄktB 7:3. Om det inte är möjligt att komma till en gemensam lösning kan det väckas talan i domstol om ogiltigförklaring eller jämkning av äktenskapsförordet.

Share this post