Frågor

Vad ar Inlarningsstorning?

Vad är Inlärningsstörning?

Inlärningssvårigheter (eng learning disorder, både specifikt i form av exempelvis dyslexi och mer generellt motsvarande vad som kallas svag begåvning och psykisk utvecklingsstörning).

Varför har man inlärningssvårigheter?

Vad är inlärningssvårigheter? Inlärningen kan försvåras av en rad olika faktorer: allt från motivation, svåra livshändelser, psykologiska eller neurologiska sjukdomar till specifika inlärningssvårigheter. Termen inlärningssvårighet kan syfta på flera olika diagnoser, alltså olika typer av svårigheter.

Varför får man språkstörning?

Många barn med språkstörning har syskon, föräldrar eller andra släktingar med liknande svårigheter. Ett barn som har problem med uttal och meningsbyggnad kan till exempel ha en förälder med läs- och skrivsvårigheter. Olika studier har visat att ju större språkliga svårigheter ett barn har, desto högre är ärftligheten.

Vad är skillnaden mellan högfungerande autism och Aspergers syndrom?

Nu går alla dessa begrepp ovan under Autism. Autism, den svårare graden, är möjligt att upptäcka hos små barn före 2-3 års ålder. Aspergers syndrom, den lättare graden av autism, går att upptäcka från 4-7 års ålder. Sett till antal ställda diagnoser är Autism vanligare hos pojkar än flickor.

Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättning?

En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF, innebär framför allt att man har en annorlunda utveckling av hjärnan, en annorlunda mognad, funktion och struktur av centrala nervsystemet.

Vad är skillnaden mellan psykisk och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Det kan till exempel handla om avsaknad eller nedsatt förmåga att styra/kontrollera en kroppsdel. Det kan till exempel handla om personer med cerebral pares eller ryggmärgsskador. Psykisk: Svårigheten görs synlig i det sociala samspelet, till denna grupp hör neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism.

Kan psykisk ohälsa påverkas av arv?

Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar. Miljön är det runtomkring oss där man växt upp eller lever just nu. Arv och miljö är tillsammans de saker som formar oss till människor.

Vad är orsakerna till psykisk ohälsa?

Det finns många olika orsaker till psykisk ohälsa. Alla människor är olika känsliga för påfrestningar under livet. En påfrestning kan vara stress, oro, ångest och sorg. Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar.

Vad är generella inlärningssvårigheter?

Generella inlärningssvårigheter innebär att individen fungerar på en lägre nivå än genomsnittet. I och med att det tar längre tid att lära sig nya saker (oavsett vad), hamnar barn med dessa drag lätt på efterkälken i skolan och bland kamraterna. De här tillstånden är relativt vanliga men ibland inte så uppenbara.

Hur vet man om man har inlärningssvårigheter?

Till skillnad från generella inlärningssvårigheter, som innebär att personen allmänt har svårare att ta in ny information, innebär specifika inlärningssvårigheter att personen har vissa svårigheter inom ett särskilt område såsom läsning (dyslexi) eller räkning (dyskalkyli).

Hur får man diagnosen dyskalkyli?

Du kan ha dyskalkyli om två eller fler av följande påståenden stämmer in på dig:

  1. Du har svårt att snabbt förstå, komma ihåg och tolka siffror.
  2. Du har svårt att använda de fyra räknesätten.
  3. Du räknar långsamt och behöver räkna på fingrarna eller rita streck.
  4. Du har svårt att uppfatta antal och/eller mängd.

Har min son ADD?

BUP svarar: Symtom som är typiska för ADD är att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet, svårt att komma igång med och fullfölja saker i skolan och hemma, svårt att fokusera och komma ihåg saker. Man kan också på grund av detta vara trött och nedstämd. Allt detta kan också bero på andra orsaker.

Vad beror neuropsykiatrisk funktionsnedsättning på?

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser. NPF har du med dig i livets alla skeden.

När är det vanligt att inlärningssvårigheter upptäcks?

Inlärningssvårigheterna kan komma fram först i skolåldern när inlärningen inte går framåt som hos andra barn i samma ålder. Det är viktigt att upptäcka också lindriga inlärningssvårigheter för att barnet ska få stöd i skolan och hemma. med förväntade metoder.

Vad innebär bristande uppmärksamhet?

ADHD med i huvudsak uppmärksamhetsstörning är ofta ouppmärksam på detaljer eller gör slarvfel i skolarbete, yrkesliv eller andra aktiviteter. har ofta svårt att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter eller lekar. verkar ofta inte lyssna på direkt tilltal.

Hur vet man att man har dyskalkyli?

Barnet har problem med att lära sig klockan och har en osäker tidsuppfattning. Barnet har svårt att förstå pengars värde och att hantera växelpengar. Barnet har dåligt lokalsinne. Hen kan också ha svårt att skilja mellan höger och vänster samt att läsa kartor och tidtabeller.

Har mitt barn ADD test?

Om du så länge du kan minnas har haft problem att koncentrera dig, ofta glömmer saker, har svårt att hålla ordning och har svårt att slutföra uppgifter, men inte har problem med överaktivitet, till exempel svårt att sitta stilla eller att du gör saker utan att först tänka efter, kan det vara så att du har add.

Hur är barn med ADD?

Både barn med ADHD och ADD har svårt att lära sig av sina er- farenheter och att ta emot ins- truktioner. Ofta verkar det som att barnet slår dövörat till när instruktionerna kommer. Att lä- ra sig vardagliga och bekanta färdigheter fungerar inte av sig självt utan kräver mer övning och flera upprepningar än normalt.

Share this post