Frågor

Hur gammal maste man vara for att vara servitor?

Hur gammal måste man vara för att vara servitör?

I 3 kap 7 § anges att servering får ske till den som fyllt 18 år och i 8 kap 18 § står att den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år.

Hur länge jobbar en servitör?

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del Servitörer/servitriser arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. På till exempel på hotell, tillämpas arbetsrotation, vilket betyder att serveringspersonalen ibland arbetar exempelvis i receptionen eller städar.

Vilken utbildning krävs för att bli servitris?

Servitrisutbildningarna är på gymnasial nivå, dvs. en inriktning man i vanliga fall läser på gymnasiet i form av hotell- och restauranglinjen eller liknande. Om du som vuxen vill bli servitris läser du din utbildning på komvux, den kommunala vuxenutbildningen i din hemkommun.

Måste man vara 18 för att jobba på restaurang?

Dygnsvilan ska vara minst 12 timmar, men får kortas till 11 timmar i vissa branscher, bland annat hotell- och restaurang. Minderåriga, upp till 18 år, måste ha en handledare på plats och skyddsombudet måste underrättas om anställningen.

Hur gammal ska man vara för att jobba på restaurang?

Godkännande från vårdnadshavare och informera skyddsombudet. Vid anställning av yngre och äldre barn det vill säga de som är yngre än 16 år är arbetsgivaren eller uppdragsgivaren skyldig att ta kontakt med vårdnadshavaren och få deras godkännande att anställa deras barn på arbetsplatsen.

Vad gör serveringspersonal?

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

Vad är skillnaden mellan servitör och servitris?

Serveringspersonal kallas personer som anställda för att servera mat och dryck, ofta på en restaurang eller i en bar. Beteckningen servitör syftar på en man medan servitris syftar på en kvinna. Ett annat ord för servitör är kypare.

Vad ska man tänka på när man jobbar som servitris?

En sak som en bra servitris/servitör är fantastisk på så är det människor. Man lär sig att lyssna, man lär sig att anpassa sig efter olika personlighetstyper. Man lär sig att snabbt förstå någons omedelbara behov och vilja. Samtidigt så är man oerhört bra på att ha tusen bollar i luften.

Share this post