Frågor

Kan ett foretag lana ut pengar till ett annat foretag?

Kan ett företag låna ut pengar till ett annat företag?

Det är alltså inte tillåtet för ett företag att låna ut pengar till dess ägare. När det gäller lån mellan moderbolag och dotterbolag så finns det ett undantag i lagen för koncernlån. I de flesta fall är det alltså möjligt för bolag inom koncernen att låna pengar av varandra.

Vad är maxbeloppet som en aktieägare kan låna av det egna bolaget?

Låna ut med rätt ränta Om ditt företag är i behov av kapital kan du som aktieägare låna ut pengar till ditt företag. Förutom den affärsrisk man tar på själva lånebeloppet så kan det i övrigt finnas en vinning med det hela. I normalfallet finns inga begränsningar i hur mycket pengar du får låna in till ditt företag.

Får ett företag låna ut pengar till en anställd?

Lån till anställda innebär att en redovisningsenhet får en fordran på anställda och att anställda får en skuld till redovisningsenheten. Ett avtal om lån till anställda som inte är löneförskott bör dokumenteras med ett låneavtal eller ett skuldebrev så att alla villkor för lånet framgår i skrift.

Hur mycket kan man låna på aktiebolag?

1. Lånebelopp i procent av omsättningen. En tumregel inom företagsfinansiering är att småföretagare kan låna upp till 10% av sin årliga omsättning utan att lägga till säkerheter.

Får vem som helst låna ut pengar?

Det saknas uttryckliga regler som reglerar lån mellan privatpersoner. Därför utgår man från allmänna principer. Pengar kan sedermera ges antingen som gåva eller som lån. Vill man ge det som lån är det att se som ett avtal varvid huvudregeln för avtalsrätten är att avtal ska hållas.

Får ett aktiebolag låna ut pengar till ett annat aktiebolag?

Mitt ena AB ska låna ut pengar till ett annat AB som jag är delägare i – vad gäller? Om du äger ett AB kan det som huvudregel inte låna ut till ett annat AB som du äger enligt låneförbudet i aktiebolagslagen. Låneförbudet har som syfte att skydda bolags kreditvärdighet och förhindra viss skatteplanering.

Kan man låna pengar mellan bolag?

1 § ABL finns det allmänna låneförbudet som anger vilka fysiska och juridiska personer som ett aktiebolag inte får låna ut pengar till, den så kallade förbjudna kretsen. Den förbjudna kretsen utgörs av det långivande bolagets styrelse, VD och aktieägare (p. 1-2).

Kan man ta ut pengar från företagskonto?

När du driver ditt företag i form av enskild näringsverksamhet kan du aldrig ta ut någon lön till dig själv. Däremot kan du göra egna uttag när du behöver pengar privat. Egna uttag ska bokföras som kapitaluttag.

Kan jag ta ut pengar från mitt aktiebolag?

Ta ut pengarna ur bolaget Att följa lagen innebär att du kan ta ut dina pengar ur ditt bolag på tre olika sätt; som lön, utdelning eller genom att sälja aktierna. Att ta ut vinsterna som lön ger normalt högst skatt, upp till nästan 60 procent med dagens marginalskattenivåer.

Hur man kan ta ut pengar från aktiebolag?

Share this post