Trendig

Vilka pensionsforsakringar ingar i bodelning?

Vilka pensionsförsäkringar ingår i bodelning?

Privat pensionssparande Huvudregeln är att privatägda pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande ska ingå i bodelning.

Vem äger min tjänstepension?

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller just dig. Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd.

Vad händer med min pension om jag skiljer mig?

Så påverkas den allmänna pensionen vid en skilsmässa Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa. De pengar som redan har förts över behåller den som fått pengarna och de ingår inte i bodelningen när den gemensamma egendomen ska delas.

Vad ska ingå i en bodelning?

Det kan vara bostad, bohag, båt, bil, pengar på diverse konton o.s.v. Vid en eventuell bodelning ska allt giftorättsgods delas mellan makarna, 9 kap. 1 § ÄktB. Bodelningen görs med utgångspunkt i den egendom som makarna har den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, 9 kap 2 § ÄktB.

Kan man ta ut sitt privata pensionssparande?

Pengarna i din pensionsförsäkring eller IPS kan du först ta ut från det att du fyllt 55 år. Observera att om du är egen företagare eller saknar tjänstepension från din arbetsgivare så kan du fortfarande göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande.

Kan man ge bort tjänstepension?

Pensionsrätt är pengar som varje år sätts av till din allmänna pension. Om din make, maka eller registrerade partner har en lägre inkomst, eller jobbar deltid under en längre period, kan du föra över pensionsrätt till henne eller honom som kompensation.

Är pension enskild egendom?

Allmänna pensionssparanden som t. ex. tjänstepension och pension genom socialförsäkringssystemet ska vara enskild egendom och förbli ena makens egendom. Däremot så är privat pensionsbesparingar som huvudregel giftorättsgods och delas lika mellan makarna i en bodelning.

Vad händer med privat pensionssparande vid dödsfall?

Vad händer med pensionen när du dör? Pension och ersättningar från Pensionsmyndigheten betalas ut till dödsboet för hela månaden då dödsfallet inträffade. Därefter upphör betalningen. Det som finns kvar på pensionskontot efter dödsfallet blir så kallade arvsvinster.

Share this post