Frågor

Hur langt racker en komradio?

Hur långt räcker en komradio?

En Walkie Talkie eller som de även ofta kallas komradio (kommunikationsradio) är praktiskt att ha för sin krisberedskap då de inte kräver något extern nät liknande för mobiltelefoner. Däremot är såklart räckvidden begränsad på ett annat sätt men många modeller räcker upp till 9-10 kilometer vid gynsamma förhållanden.

Vilka radiofrekvenser får man använda?

Det finns 40 kanaler på 27MHz bandet som alla får använda fritt i Sverige, så länge utrustningen är godkänd samt att du följer de föreskrifter PTS har satt upp. Du använda en sändareffekt av max 4W på AM/FM samt 12W på SSB. De licensfria kanalerna på 69MHz är nu utökade från tidigare 10st till 18st.

Hur fungerar komradio?

En komradio, eller kommunikationsradio, är helt enkelt en radio som kan sända och ta emot radiosignaler. Till skillnad hur det fungerar i ett mobilsamtal kan bara en person prata åt gången, ofta genom att trycka in en sändningsknapp (simplextrafik).

Vilken VHF kanal?

Marin VHF är en standard för kommunikationsradio, allmänt använd av den civila sjöfarten, sjöfartsmyndigheter och större nöjesbåtar. Kommunikationen sker på ett antal VHF-frekvenser i intervallet 156–174 MHz. Intervallet är uppdelat i 91 kanaler, där kanal 16 (156,800 MHz) är nödkanal och anropskanal.

Hur långt räcker en jaktradio?

Räckvidden för jaktradio kan vara från ett par kilometer upp till flera mil beroende på radioutrustningen som används, hur antennen är placerad och hur terrängen ser ut. Alla som pratar och lyssnar på samma kanal, inom räckvidden för radion, kan höra varandra.

Vad säger man i walkie talkie?

Säg vem du vill prata med och ditt namn. Överlämna samtalet med ”kom”. Då blir det tydligt för alla att du har pratat klart. Den som påbörjat samtalet avslutar samtalet med ”klart slut”.

Hur ska man prata i radio?

Tryck = Håll in PTT knappen en stund innan du talar, annars försvinner första biten av meddelandet. Tala = Säg det du skall säga, håll sändningen kort, samt följ de regler för hur man talar på radion. Tala tydligt, artikulera gärna. Innan kontakt upprättats enligt ovan skickas inga meddelanden.

Hur pratar polisen i radion?

Dessa tal- grupper finns både i Rakelnätet och för Direktmod (DMO), när radioterminalen inte har kontakt med Rakelnätet och används som en ”Walkie-Talkie”.

Hur man pratar i radio?

Share this post