Populära

Hur lange kan man vara tjanstledig pga halsoskal?

Hur länge kan man vara tjänstledig pga hälsoskäl?

51 § socialförsäkringsbalken. Lag (2014:950). 3 § Ledighetens omfattning motsvarar omfattningen på den anställning som arbetstagaren provar. 4 § Ledigheten och den sjukperiod som ligger till grund för rätten till ledighet får tillsammans uppgå till högst tolv månader.

Har man rätt till samma tjänst efter tjänstledighet?

Efter tjänstledigheten har du som arbetstagare rätt att återgå till samma tjänst eller få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor. Men om din tidigare tjänst inte finns kvar när du flyttar hem kan det med andra ord innebära att du inte har ett arbete att komma tillbaka till. Du bör vara medveten om detta.

Kan arbetsgivare neka tjänstledighet för annat jobb?

Du har inte rätt att vara tjänstledig för att prova annat jobb enligt lagstiftningen, undantag kan gälla om du är sjukskriven. Dock finns det kollektivavtal som gör att du i vissa fall har rätt att vara tjänstledig för att prova annat jobb.

Kan man vara sjukskriven under tjänstledighet?

En anställd som blir sjuk under en pågående tjänstledighet har normalt inte rätt till sjuklön. Anledningen är att sjuklön enbart ges för dagar den anställde skulle ha arbetat om han inte hade insjuknat. Den anställde går alltså inte miste om lön på grund av frånvaron.

Kan man vara sjukskriven när man är tjänstledig?

Är du sjuk längre än 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Enligt Försäkringskassan (se här) kan den som är tjänstledig utan lön inte byta ut sin ledighet mot sjuklön. Som arbetstagare kan du bara få sjuklön för de dagar du skulle ha arbetat om du inte blivit sjuk.

Vad gäller när man kommer tillbaka från tjänstledighet?

Om arbetstagaren är tjänstledig för studier har denne rätt att återgå till arbetet när denne vill det. Dock måste arbetsgivaren informeras senast 2–4 veckor innan (10 § studieledighetslagen). I andra fall kan avtal och kollektivavtal reglera när man får återgå.

Måste arbetsgivare godkänna tjänstledighet?

Allmän tjänstledighet En arbetsgivare har ingen skyldighet att bevilja dig tjänstledighet för att du önskar extra ledighet. Om din arbetsgivare ändå beviljar sådan ledighet, har du inte rätt att avbryta en sådan ledighet i förtid.

Hur lång tid tar det innan man får tjänstledigt?

Du har rätt till tjänstledighet när du ska studera enligt studieledighetslagen. Det kräver dock att du varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller att du varit anställd i minst 12 månader de senaste två åren.

Share this post