Frågor

Hur bedomer man arbetsformagan?

Hur bedömer man arbetsförmågan?

Läkarintyg – underlag för att beskriva arbetsförmåga Läkarintyget används av arbetsgivaren och Försäkringskassan för att bedöma om arbetsförmågan är nedsatt och personen därför har rätt till sjuklön från sin arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan.

Har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning?

Har du en årslön som är mer än 10 prisbasbelopp får du därutöver en kollektivavtalad sjuklön som är 90 procent av den lön som överstiger 10 prisbasbelopp. Det betyder att du med hjälp av kollektivavtalet får sammanlagt nästan 90 procent av din lön om man lägger ihop sjuklön och sjukpenning dag 15-90.

Får arbetsgivaren kontakta Försäkringskassan?

Arbetsgivaren ska: Anmäla medarbetarens inkomst om Försäkringskassan begär inkomstuppgift. Hålla löpande kontakt med medarbetaren under sjukfrånvaron. Ta fram eller följa upp plan för återgång i arbete. Delta i ett avstämningsmöte om Försäkringskassan kallar till det.

Har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning nej jag får inte mer än 10 procent ja jag får mer än?

Om den anställde får behålla mer än 10 % sin lön minskar alltså Försäkringskassan sjukpenningen med motsvarande belopp. För de som har en årslön över 8 prisbasbelopp kan arbetsgivaren ge en kompletterande sjuklön på 90 % på de lönedelar som överstiger detta belopp.

Hur länge får man 10 av lönen vid sjukdom?

Enligt kollektivavtalet betalar arbetsgivaren ytterligare 10% av lönen i form av sjuklön om du är sjuk i mer än 14 kalenderdagar. Tjänar du över 10 pbb får du kollektivavtalad sjuklön med 90% på den lönedel som överstiger 10 PBB i månaden.

När ska arbetsgivaren meddela Försäkringskassan?

När du varit sjuk i 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Du kan se på Mina sidor om din arbetsgivare har sjukanmält dig.

Måste arbetsgivaren sjukanmäla till Försäkringskassan?

1. Sjukanmäl dig. Om du inte deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen ska du göra en sjukanmälan till försäkringskassan den första dagen du är sjuk. Sjukanmäl dig också till din arbetsgivare om du arbetar deltid.

Läkarintyget används av arbetsgivaren och Försäkringskassan för att bedöma om arbetsförmågan är nedsatt och personen därför har rätt till sjuklön från sin arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan. Läkarintyget ger alltså inte automatiskt rätt till ersättning.

Kan man bli tvingad till lovskola?

Det betyder att en elev kan ha rätt till 100 timmar om eleven uppfyller förutsättningarna för att bli erbjuden lovskola både efter årskurs 8 och årskurs 9. Om en huvudman vill erbjuda fler undervisningstimmar i lovskola än vad skollagen kräver så finns det inte något som hindrar det.

Vad tjänar man om man jobbar på Försäkringskassan?

30 900 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Får vi 1 månads längre jullov?

Datumen varierar något mellan olika län och kommuner. Tittar man på hela Sverige kommer grundskolans jullov att ligga någonstans mellan 17 december 2021 – 17 januari 2022. Majoriteten av länen slutar dock jullovet tidigare än 17 januari.

Måste man gå sommarskola?

Det är elevens vårdnadshavare som ska avgöra om en minderårig elev ska acceptera ett erbjudande om lovskola eller inte. Om man tackar ja är man skyldig att delta i lovskolans verksamhet. Du kan prata med din rektor så du får hjälp med matten så fort som möjligt.

Share this post