Rekommendationer

Vad sager man nar en kollega slutar?

Vad säger man när en kollega slutar?

Våga ta ett beslut och meddela sedan ”att så här gör jag med alla”. Ska man vara med på avtackningen även om man inte bidragit till en present? Ja, man ska visa respekt för avtackningen i sig. Det finns inget som hindrar att man även kan säga några väl valda ord.

Vad säger man till någon som fått sparken?

Hur kommer man vidare? Det är viktigt att man får hjälp att bearbeta sorgen och komma igenom chocken. Att tillåta sig att vara ledsen och få prata om det som har hänt. Man har ett behov av att få älta och vara ledsen.

Vad skriva när någon slutar?

När du slutar på jobbet kan det vara mycket att tänka på. Men två papper som kan vara värda att du får med dig är arbetsgivarintyg och arbetsbetyg. Intyget behöver du om du ska söka arbetslöshetsersättning och betyget kan du använda när du söker jobb nästa gång.

Har du frågor innan du blir uppsagd?

Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Kan du varsla om uppsägning?

Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp. Om du blir uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal, kan du få hjälp och stöd av ett trygghetsråd. Gör därför en anmälan tillsammans med arbetsgivaren till det trygghetsråd som gäller dig.

Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?

I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.

Share this post