Rekommendationer

Ar det olagligt att spela pa fixade matcher?

Är det olagligt att spela på fixade matcher?

Manipulation av resultat (matchfixning till exempel genom uppgjorda matcher) ses av många som ett av de största hoten mot idrotten i dag. Från den 1 januari 2019 infördes ett nytt spelfuskbrott som kriminaliserar matchfixning och annat spelfusk. Den som döms för spelfusk kan få upp till två års fängelse.

Hur lång måste man vara för att spela fotboll?

Upp till 13 års ålder spelas fotbollen i Sverige på minder fotbollsplaner med 7 spelare på vardera lag (11 för seniorer). En 7-mannaplan ska vara mellan 60 – 80 meter lång och 35 – 50 meter breda. Målen ska vara 5 meter breda och 2 meter höga.

Får man passa på straff i fotboll?

Det är tillåtet för straffläggaren att passa en medspelare istället för att slå bollen i mål. Varianten är ovanlig i fotboll men det förekommer att straffläggaren bara petar till bollen och en medspelare kommer med hög fart från sin position utanför straffområdet.

Hur går Matchfixning till?

Matchfixning är en av flera olika typer av eko- nomisk brottslighet som dessa aktörer ägnar sig åt. Pengar rör sig mellan verksamhetens olika delar, och det finns skäl att tro att intäkter från illegal verksamhet delvis finansierar dessa klubbars verksamhet i utbyte mot avkastning på spelmarknaden.

På vilket sätt kan Matchfixning drabba samhället?

Uppgjorda idrottstävlingar är ett allvarligt hot mot tävlingsidrottens framtid. I förlängningen vill ingen vare sig delta i eller titta på uppgjorda matcher. Matchfixning är därför ett stort och växande samhällsproblem. Samtidigt kan enskilda spelare som fastnar i matchfixarnas klor drabbas av hot och utpressning.

Hur lång paus mellan halvlek?

Halvtidspausens längd tillsammans med den totala speltiden samt halvlekarnas längd definieras i respektive förbunds tävlingsbetämmelser. Inom fotboll och bandy är till exempel halvtidspausen normalt 15 minuter mellan två halvlekar om vardera 45 minuter vilket ger en total speltid på 90 minuter.

Vilka konsekvenser blir det för idrotten i stort av Matchfixning?

Om idrottstävlingar eller delar av idrottstävlingar är uppgjorda blir idrotten i en förlängning inte längre intressant. Varken att delta i eller titta på. Matchfixning involverar dessutom ofta organiserad brottslighet och med den följer risk för hot och påtryckningar mot dig som är aktiv inom idrotten.

Hur går matchfixing till? Matchfixing kan initieras av personer både utanför och innanför idrotten. Oavsett vilket går det oftast till så att en idrottare kontaktas av en person som han/hon har svårt att säga nej till, till exempel en kompis i laget eller en släkting.

Vad är Matchfixning?

Matchfixning, det vill säga manipulation av matchresultat eller matchhändelser i vadhållningssyfte, är ett fenomen som under de senaste åren uppmärksammats alltmer.

Share this post