Allmänning

Vad ar Motbokssystemet?

Vad är Motbokssystemet?

Brattsystemet eller motbokssystemet som i Sverige trädde i kraft 1919 och avskaffades 1955 var ett större försök att minska alkoholkonsumtionen genom reglering av alkoholbruket.

När sålde Systembolaget mer vin än sprit?

Systembolaget säljer även alkoholfria drycker med en alkoholhalt under 0,5 volymprocent….Systembolaget[redigera | redigera wikitext]

Systembolaget Aktiebolag
Org.nr 556059-9473
Typ Statligt aktiebolag
Huvudkontor Stockholm, Sverige
Historia

Vem drev igenom motboken?

Motboken var en metod att begränsa och kontrollera svenskarnas alkoholinköp. Det var knappast lätt att vara kund eller systemanställd under motbokstiden. Det omfattande pappersarbetet svällde och skapade oreda både framför och bakom disken.

Hur länge fanns motboken?

Vid sekelskiftet 1900 oroade sig myndigheterna för att Sverige skulle gå under av superi. Lösningen blev motboken, som mellan 1917 och 1955 styrde svenskarnas drickande. Systemet var diskriminerande och ojämlikt, men fick ner alkoholkonsumtionen.

Vilket år försvann motboken?

Den 1 oktober 1955 avskaffades motboken i Sverige. De nya spritlagarna som trädde i kraft medgav fri inköpsrätt för spritvaror. Nu kunde man även få köpa starköl i systembutikerna, tidigare fick starköl endast köpas mot recept på apotek.

När blev spriten fri i Sverige?

Spola kröken. Efter 33 år, den 1 oktober 1955, hände något som kom att förändra vårt förhållande till alkoholhaltiga drycker radikalt: Motboken avskaffades och det nationella Systembolaget infördes. Dessutom startade kampanjer som skulle vänja befolkningen vid svagare drycker.

När kom 70 cl flaskor?

Helrör är ett slangord för en flaska av en spritdryck på 70 eller 75 cl. Standardstorleken på buteljer sålda av Systembolaget i Sverige ändrades 1955 från 1 liter till 75 cl. Detta skedde i samband med avskaffandet av motboken.

När var det Spritförbud i Sverige?

Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige genomfördes den 27 augusti 1922. Det blev ett mycket jämnt resultat i valet och ett lägre valdeltagande än många hoppats på. 48,8 procent röstade för och 50,8 procent emot ”införande av fullständigt rusdrycksförbud”.

Hur fungerade motboken?

Från 1914 tillämpades det i Stockholm och från 1917 till första oktober 1955 i hela Sverige. Systemet innebar att köpare av rusdrycker hos Systembolaget fick anhålla om inköpsrätt. Därefter kontrollerades den sökandes skötsamhet.

Vilket år slopades motboken?

När kom motboken i Sverige?

1919. Motbokskontrollen infördes i hela Sverige efter att ha använts i delar av landet tidigare. Det gjordes för att minska alkoholkonsumtionen bland folket. Men alla fick inte en motbok.

Share this post