Innehållsförteckning
- 1 Vad händer om man läser någons journal?
- 2 Får företagshälsovården läsa min journal?
- 3 Vem kan begära ut journaler?
- 4 Hur får jag ut journalkopior?
- 5 Har företagshälsovården tystnadsplikt?
- 6 Kan man lita på företagshälsovården?
- 7 Vilka sätt kan du läsa journalen på?
- 8 Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?
Vad händer om man läser någons journal?
Att olovligen kolla i någons journal är dataintrång – Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB – Lawline.
SVAR: Företagshälsovårdens personal, som t ex läkare och sjuksköterska, har legitimation från Socialstyrelsen. Enligt den har de bl a journalplikt. Denna journal är belagd med sekretess och får bara lämnas ut till den som den handlar om.
Kan arbetsgivare kräva provsvar?
En arbetstagare bör under alla förhållanden kunna kräva att antikroppstest utförs av företagshälsovården eller annan vårdinrättning inom ramen för de medicinska- och sekretessbestämmelser som gäller hälso- och sjukvård – med ett medgivande att arbetsgivaren får svar på om testet var positivt eller negativt.
Vem kan begära ut journaler?
Du kan begära din egen eller dina anhörigas journaler. För begäran av anhörigs journal krävs samtycke från personen. Vid handläggningen görs en utförlig menprövning. Annan person får inte omnämnas med namn, personnummer eller diagnos, undantaget vid reproduktionsmedicin där båda föräldrarna alltid står med i journalen.
Hur får jag ut journalkopior?
Beställa handlingar
- Beställning av journalkopior sker i första hand hos den vårdgivare där dokumentationen förts.
- Beställning av äldre handlingar och journaler sker hos Regionarkivet. Din beställning kan göras via telefon, brev, fax eller personligt besök.
Får man läsa någon annans journal?
Kan företagshälsovården berätta om mina personliga angelägenheter för min chef? Vi har lika stark sekretess/tystnadsplikt som övriga sjukvården. För att berätta något för chefen krävs det att du lämnat ditt medgivande till det.
Kan man som anställd lita på företagshälsovården? Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, betonar att förbundet generellt ser positivt på att anställda har företagshälsovård, vilket alla inte har.
Vad ska en patientjournal innehålla?
Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.
Vilka sätt kan du läsa journalen på?
Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.
Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?
Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.
Man får inte ens som vårdpersonal titta i sin egen journal eftersom man inte vårdar sig själv. Den som bryter mot sekretessen kan straffas enligt lag. Alltså kan brott mot sekretessen polisanmälas.