Ny

Nar kan man ta livmoderhalscancer vaccin?

När kan man ta livmoderhalscancer vaccin?

Vem rekommenderas vaccination? HPV-vaccin erbjuds alla barn i årskurs 5 inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vaccination av pojkar ingår i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020 och det är pojkar födda 2009 och senare som omfattas av programmet.

Kan man ha HPV i flera år?

HPV-infektionen kan också bli kronisk och vissa HPV-typer kan efter många år ge upphov till olika typer av cancer. HPV kan också orsaka vanliga hudvårtor samt könsvårtor som också kallas kondylom.

Hur länge håller livmoderhalscancer vaccin?

Skyddet av HPV-vaccin följs fortlöpande och för närvarande finns data som visar att unga kvinnor är skyddade mot cellförändringar och kondylom i minst tio år efter vaccination. För flickor och pojkar som vaccinerats i åldrarna 9-15 år finns data efter åtta år som visar att skyddseffekten kvarstår.

Hur länge kan man vaccinera sig mot livmoderhalscancer?

Vaccinet skyddar mot HPV 16 och 18 och kan ge ett visst skydd mot ett par andra typer av HPV men skyddar inte mot alla typer som kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. Det är mycket viktigt att kvinnor fortsätter att gå på de gynekologiska cellprovskontroller de blir inbjudna till i åldern 23 till 64 år.

Är HPV kroniskt?

90% av alla HPV-infektioner läker ut av sig självt. Ett fåtal kan få kronisk HPV-infektion.

Kan HPV ligga latent?

Man kan ha fått HPV-smitta nyligen, för flera månader, eller till och med flera år sedan – det är omöjligt att fastställa exakt tidpunkt. Det är okänt hur länge viruset kan ligga vilande i kroppen.

Hur länge kan man ha HPV-virus?

Kan höggradiga cellförändringar försvinna?

Lätta cellförändringar läker ofta ut av sig själv och behöver endast kontrolleras regelbundet. Höggradiga cellförändringar bör tas bort med en enkel kirurgisk operation som vanligen sker i lokalbedövning. Är man under 25 år kan vissa höggradiga förändringar läka ut av sig själv utan behandling.

Hur ofta ska man ta HPV vaccin?

Är du äldre än 14 år vaccineras du vid tre tillfällen. Den andra sprutan får du då en till två månader efter den första. Den tredje sprutan får du ungefär sex månader efter den första.

Share this post