Populära

Vad ingar i forvaltarens uppdrag?

Vad ingår i förvaltarens uppdrag?

Bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person

  • bevaka huvudmannens rätt i dödsbo.
  • företräda huvudmannen vid avveckling av bostad, vid kontakter med fordringsägare, vid upprättande av avbetalningsavtal, vid ansökan om skuldsanering, vid ärende i hyresnämnd samt vid överklagande av beslut.

Vem har rätt till förvaltare?

Vem kan ansöka om förvaltare Den hjälpbehövande, dennes närmaste släktingar eller om det finns god man förordnad är behöriga att ansöka om förvaltare. Personal inom sjukvården eller socialtjänsten kan anmäla behov av förvaltare till överförmyndaren.

Vem kan utses till förvaltare?

Vem kan vara god man eller förvaltare? I lagen (föräldrabalken) står att den person som utses som god man eller förvaltare ska vara ”rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig”. Du måste också vara insatt i hur samhället fungerar och kunna uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.

När kan man få förvaltare?

Du som har fyllt 16 år kan själv ansöka om förvaltare. Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Kommunens överförmyndare kan ansöka om förvaltare och ska då skicka med de handlingar som tingsrätten behöver. Därför är det många som väljer att först kontakta överförmyndaren.

Hur utses en förvaltare?

Till god man eller förvaltare ska utses en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. För mer information hänvisas ni till överförmyndaren i den kommun där huvudmannen är folkbokförd. Det är normalt överförmyndaren som föreslår vem som kan vara god man eller förvaltare och som granskar dennes uppdrag.

När ska man ansöka om förvaltare?

Du som har fyllt 16 år kan själv ansöka om förvaltare. Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Kommunens överförmyndare kan ansöka om förvaltare och ska då skicka med de handlingar som tingsrätten behöver.

Vad gäller vid förvaltare?

Det är förvaltaren ensam som bestämmer över den egendom som uppdraget gäller. Den som fått en förvaltare får dock själv förfoga över vad han eller hon förvärvat genom eget arbete efter förordnandet. Huvudregeln är att bankkonton som omfattas av förvaltarskap är överförmyndarspärrade.

Vad är skillnaden på förvaltare och god man?

Att ha en god man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med på det. Att utse förvaltare är en tvångsåtgärd som kan användas mot en persons vilja när tingsrätten anser att hen inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.

Får man ha BankID om man har förvaltare?

Banker kan inte heller utfärda Mobilt BankID till huvudman med förvaltare. Detta trots att förvaltaren godkänner utlämnandet. Tjänsten Mobilt BankID kan användas som legitimation gentemot myndigheter och privata aktörer.

Hur man blir av med en förvaltare?

Du kan själv ansöka om att ditt förvaltarskap ska upphöra. Om du inte längre vill ha någon förvaltare, kan du antingen prata med överförmyndaren i din kommun eller skriva direkt till tingsrätten.

Vad får en förvaltare göra och inte göra?

Den som har förvaltare förlorar sin rättshandlingsförmåga, men blir inte omyndigförklarad. Huvudmannen har därför kvar vissa rättigheter som att rösta i allmänna val, ingå anställningsavtal, gifta sig, skriva testamente och bestämma om behandling inom sjukvården.

Share this post