Innehållsförteckning
- 1 Vem godkänner en kontrollansvarig?
- 2 Kan entreprenör vara byggherre?
- 3 Vilket ansvar har en kontrollansvarig?
- 4 Kan man överklaga ett startbesked?
- 5 Vem får vara kvalitetsansvarig?
- 6 Kan man vara kontrollansvarig själv?
- 7 Vilka byggnader omfattas inte av OVK?
- 8 Vilka intervaller gäller för olika byggnader vid återkommande besiktning i samband med den obligatoriska ventilationskontrollen OVK )?
- 9 Vilka ska ha OVK protokollen som Funktionskontrollanten producerat?
- 10 Vad krävs för att vara kvalitetsansvarig?
Vem godkänner en kontrollansvarig?
Kommunen. Byggnadsnämnden i kommunen beslutar vem som ska vara kontrollansvarig för en viss bygg-, rivnings- eller markåtgärd. Vem det är står i beslutet om bygglov och i startbeskedet. I vissa fall beslutar byggnadsnämnden att det behövs en kontrollansvarig trots att åtgärden inte brukar kräva det.
Kan entreprenör vara byggherre?
Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör. Både privatpersoner, företag, föreningar och offentliga institutioner kan vara byggherre.
Vilket ansvar har en kontrollansvarig?
Den kontrollansvariga ska dokumentera sina byggplatsbesök och notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärderingen inför slutbeskedet. Den kontrollansvariga ska också avge ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbeskedet.
Vad är ett entreprenadföretag?
Företag som erbjuder entreprenader arbetar med att utföra uppdrag inom olika sorters markarbeten. Det kan vara rivning, schaktning, dränering, fräsning och demontering för att nämna några. Entreprenadföretag i Stockholm och andra storstäder har något större krav på sig eftersom det finns tuffare arbetsförhållanden.
Vad krävs för Slutsamråd?
För att få slutbesked krävs att byggherren visar att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda. Om byggnaden ska klimatdeklareras ska en bekräftelse lämnas in till byggnadsnämnden innan slutbesked kan ges.
Kan man överklaga ett startbesked?
Ett beslut om startbesked får överklagas endast av sökanden eller anmälaren i ärendet.
Vem får vara kvalitetsansvarig?
Vem kan bli certifierad kontrollansvarig? Det är många krav som ställs på den kontrollansvarige. För att bli certifierad krävs teknisk utbildning, erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet och lämplighet för upp giften.
Kan man vara kontrollansvarig själv?
Den kontrollansvarige måste ha rätt kunskap och erfarenhet för uppgiften och ska styrka detta med en certifiering. Kontrollansvarig ska också ha en självständig ställning till den som utför åtgärderna som kontrolleras, därför kan man inte vara kontrollansvarig för sitt eget bygge.
Hur lång tid efter tekniskt samråd får man Startbesked?
Ett tekniskt samråd kan ta allt från en halvtimma till två timmar. Du får oftast reda på direkt efter samrådet om du får börja bygga. Du måste dock vänta på det skriftliga startbeskedet för att få sätta igång.
Vad får man göra på tomten innan Startbesked?
Beroende på hur mycket du ska schakta eller fylla kan du behöva marklov. Om höjdläget förändras mer än +/- 0,5 meter behöver du ansöka om lov. Om det i en detaljplan finns en bestämd höjd behövs normalt sett inte lov för att ändra marknivån till den höjden.
Vilka byggnader omfattas inte av OVK?
Vissa byggnader och ventilationssystem är helt undantagna från kravet på OVK. Detta gäller bland annat en- och tvåbostadshus med S- eller F-ventilation. Kraven på OVK omfattar inte heller ekonomibyggnader, industribyggnader samt byggnader som är avsedda för totalförsvaret och som är av hemlig natur.
Vilka intervaller gäller för olika byggnader vid återkommande besiktning i samband med den obligatoriska ventilationskontrollen OVK )?
Så ofta ska en OVK-besiktning ske
- Förskolor, vårdlokaler och liknande byggnader – oavsett ventilationssystem ska kontrolleras var tredje år.
- Flerbostadshus, kontorsbyggnader samt personalutrymmen och kontor som ligger i industrilokaler samt har FTX- eller FT- ventilation ska besiktigas var tredje år.
Vilka ska ha OVK protokollen som Funktionskontrollanten producerat?
Funktionskontrollanten ska utfärda ett intyg om att besiktning har gjorts och byggnadens ägare ska anslå intyget på en väl synlig plats i byggnaden. Om byggnadens ägare har anledning att misstänka att ventilationssystemet inte uppfyller de krav som gäller ska ägaren snarast möjligt vidta de åtgärder som behövs.
Vad händer vid ej godkänd OVK?
Om byggnadens ägare inte genomför OVK kan byggnadsnämnden förelägga ägaren att genomföra den. Om det framgår av ett protokoll att kraven om funktionskontroll inte uppfylls, kan byggnadsnämnden förelägga ägaren att åtgärda bristerna.
Hur ofta genomförs OVK?
OVK ska göras regelbundet OVK ska göras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången (första besiktning). För de flesta byggnader ska OVK sedan göras regelbundet, var 3 eller 6 år (återkommande besiktning).
Vad krävs för att vara kvalitetsansvarig?
Vem kan bli KA? För att bli certifierad kontrollansvarig krävs teknisk utbildning, erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet och lämplighet för uppgiften. En person som saknar formell teoretisk utbildning men har minst tio års erfarenhet kan ändå bli certifierad.