Rekommendationer

Vilka befogenheter har en god man?

Vilka befogenheter har en god man?

Exempel på vad en god man har i uppdrag att göra:

  • Betala räkningar,
  • upprätta en budget,
  • sköta bankärenden,
  • ordna med skuldsanering,
  • bevaka huvudmannens rätt eller företräda huvudmannen i kontakt med myndigheter,
  • bevaka huvudmannens rätt eller företräda huvudmannen i kontakt med företag,

Vad innebär uppdraget att sörja för person?

Uppgiften varierar från uppdrag till uppdrag men syftet är att medverka till att huvudmannen har ett bra boende, får en god omvårdnad och ges goda levnadsvillkor. Uppgiften att sörja för person innebär att du ska försäkra sig om att huvudmannens medel använts till hens nytta.

Hur gör man en Årsräkning?

Årsräkningen/sluträkningen ska innehålla uppgifter om huvudmannens tillgångar och skulder, inkomster och utgifter, samt en redogörelse för omfattningen av de åtgärder som ställföreträdaren vidtagit i sitt uppdrag. Redogörelsen ligger bland annat till grund för överförmyndarens beslut om arvode och omkostnadsersättning.

Hur mycket pengar kan en god man?

Det finns ingen lagstadgad övre gräns för hur många uppdrag en god man kan ha, det beslutar överförmyndaren i kommunen om.

Vad ingår inte i god mans uppdrag?

Nej, det är inte alltid den gode mannen eller förvaltaren som ska utföra alla åtgärder för dig. En god mans eller förvaltares uppgift är i stället att se till att saker blir utförda, inte att göra det själv. Det ingår till exempel inte i en god mans eller förvaltares uppdrag att städa eller göra matinköp.

När får man Godman?

En god man kan utses när det finns motstridiga intressen mellan en god man och en huvudman eller mellan en förmyndare och en omyndig. Det kan till exempel handla om att gode mannen och huvudmannen är delägare i samma dödsbo eller att en förmyndare vill ge en gåva till sitt omyndiga barn.

Vad betyder sörja för?

Sörja För betyder ungefär detsamma som anordna.

Vilka delar kan ett uppdrag bestå av förvalta egendom bevaka rätt sörja för person )?

Godmanskap enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan bestå av tre delar: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Vad en god man ska göra inom ramen för sitt uppdrag är beroende av förhållandena i det enskilda fallet.

Vad tjänar en god man 2021?

Som god man tjänar du i regel cirka 10 000 kronor brutto årligen, såvida du tar dig an ett uppdrag med medelsvår komplexitet. Din ersättning betalas alltid ut årligen, och ersättningsbeloppet är alltid baserat på en bestämd procentsats som grundas utifrån det basbelopp som gäller för året.

Hur blir man av med förvaltarskap?

Om du inte längre vill ha någon förvaltare, kan du antingen prata med överförmyndaren i din kommun eller skriva direkt till tingsrätten. Det finns ingen särskild blankett på tingsrätten om detta, utan det räcker att du: skriver att du inte längre vill ha förvaltare. anger ditt namn och personnummer.

Vad ingår i god mans uppgifter och åtaganden?

Förvalta huvudmannens egendom

  • Sköta huvudmannens ekonomi.
  • Ta hand om pension och bostadstillägg/bidrag.
  • Betala räkningar.
  • Lämna fickpengar antingen till huvudmannen själv eller till exempel vårdpersonal mot kvittens.
  • Förvalta kapital, värdehandlingar, fastigheter etc.

Share this post