Blogga

Vad ar en Lagfartsavgift?

Vad är en Lagfartsavgift?

Som bevis på att lagfarten beviljats utfärdas ett lagfartsbevis. Kostnaden för lagfart (stämpelskatt) är för närvarande 1,5% av köpeskillingen eller 1,5 % av taxeringsvärdet (om taxeringsvärdet skulle vara högre).

När behövs Värdeintyg?

När taxeringsvärde saknas på en nybildad fastighet och du ska söka lagfart, kan vi hjälpa dig att upprätta ett så kallat värdeintyg. Detta behövs för att Lantmäteriet ska kunna försäkra sig om att rätt stämpelskatt tas ut för din lagfart. Ansöker om lagfart gör du hos fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet.

Vad är ett Värdeintyg?

Har inte fastigheten något taxeringsvärde? Då behöver du skicka med ett värdeintyg tillsammans med ansökan om lagfart. Värdeintyget ska utfärdas av sakkunnig, exempelvis banktjänsteman, mäklare eller annan behörig värderingsman och visa fastighetens uppskattade taxeringsvärde när köpehandlingen upprättades.

Hur lång tid tar Lagfartsansökan?

Aktuell handläggningstid Handläggningstiden beräknas vara 7 arbetsdagar*. Detta under förutsättning att ärendet inte behöver kompletteras. * Beräkningen är en uppskattning, bara helgfria vardagar räknas som arbetsdagar. Till denna handläggningstid tillkommer två arbetsdagar innan du har ditt beslut i brevlådan.

Vilka uppgifter står det i en lagfart?

I en lagfart finns alla uppgifter om en fastighets ägarförhållanden. Exempel på sådana uppgifter är vem som äger fastigheten, köpeskilling och hur förvärvet gått till. Varje gång en fastighet byter ägare registreras detta i lagfarten. Lagfarter lagras och registreras i fastighetsregistret.

Hur beräknas underlag för fastighetsavgift?

Inkomståret 2021 (deklarationen 2022) Fastighetsavgiften är 0,375 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2021, men aldrig mer än 4 262 kronor (takbeloppet) per bostadsbyggnad.

Hur mycket är kommunal fastighetsavgift?

Du som äger ett småhus på ofri grund betalar kommunal fastighetsavgift. Du ska betala 0,75 procent av byggnadens taxeringsvärde upp till ett halvt takbelopp. För inkomståret 2021 är det halva takbeloppet 4 262 kronor.

Share this post